Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
«Παιχνίδια με τη φωτιά» με επίκεντρο την Ταϊβάν

Από πρόσφατα κινεζικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Copyright 2022 The Associated

Από πρόσφατα κινεζικά γυμνάσια στα ανοιχτά της Ταϊβάν
«Η ανάληψη δράσης είναι ο πιο ισχυρός τρόπος να μιλήσει κανείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, στην πιο πρόσφατη τοποθέτηση για το θέμα που έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, δηλαδή γύρω από την ενδεχόμενη επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία).

Η επίμαχη επίσκεψη, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευσθεί από την Ουάσιγκτον, ωστόσο αμερικανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία συνεχίζονται σχετικές προετοιμασίες από την Πελόζι, προκαλούν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου και την κλιμάκωση των «προειδοποιήσεων» που απευθύνει.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν θα ανεχτούν καμία κίνηση για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή καμία ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις υποθέσεις της χώρας.

«Προειδοποιήσεις» στη συνομιλία Σι Τζινπίνγκ - Μπάιντεν

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου στη συνεχιζόμενη φιλολογία για μια επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν εξέφρασε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

«Οποιος παίζει με τη φωτιά καίγεται», φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Κατά τ' άλλα, ο Σι τάχθηκε ενάντια στη «θέαση της Κίνας ως πρωταρχικού ανταγωνιστή και πιο σοβαρής μακροπρόθεσμης πρόκλησης», αλλά και ενάντια στον καθορισμό των διμερών σχέσεων «με όρους στρατηγικού ανταγωνισμού». Επίσης, η κινεζική πλευρά εμφανίστηκε υπέρ της ανάγκης διατήρησης «επικοινωνίας» σε ζητήματα όπως «ο συντονισμός των μακροοικονομικών πολιτικών, η διατήρηση σταθερότητας στις παγκόσμιες αλυσίδες της βιομηχανίας και του εφοδιασμού, καθώς και η προστασία της παγκόσμιας ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συνομιλία «μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει και να εμβαθύνει τις γραμμές επικοινωνίας», με στόχο «να διαχειριστεί υπεύθυνα τις διαφορές μας και να εργαστούμε μαζί όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας». Μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι συζητήθηκαν «μια σειρά από θέματα σημαντικά για τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα» και ότι ανατέθηκε σε ομάδες των δύο κυβερνήσεων να συνεχίσουν της επαφές, «ιδίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την ασφάλεια της υγείας». Για την Ταϊβάν, η αμερικανική πλευρά υποστήριξε ότι «η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει» (ενώ βέβαια η Ουάσιγκτον εντείνει κινήσεις στρατιωτικής ενίσχυσης και διεθνούς «αναβάθμισης» της Ταϊβάν), προσθέτοντας πάντως ότι «οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του "status quo" ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, από την Αυστραλία, όπου συνέχισε τις πολυήμερες επαφές του στον Ινδο-Ειρηνικό, είπε ότι «η δραστηριότητα» των Κινέζων «υπαινίσσεται πως θέλουν να παρενοχλούν ή να κυριαρχούν, σε αντίθεση με το να υπάρχει ένας ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός». Και συνέχισε: «Υπάρχει ζήτημα εδώ, θα δούμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αλλά οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Ο ίδιος χαρακτήρισε για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες τη «θαλάσσια δραστηριότητα» των Κινέζων (με πολεμικά πλοία) «πολύ πιο επιθετική από ό,τι ήταν πριν».

«Ηγετική δύναμη» ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «καταστροφικές» κινήσεις, αναφέροντας ότι «τέτοια συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει τις εντάσεις, καθώς ο κόσμος είναι ήδη υπερφορτωμένος με περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα».

«Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και πιστεύουμε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει ή να προβεί σε ενέργειες υποκίνησης ή άλλης φύσης», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συναντήθηκε ξανά με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, αυτήν τη φορά στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν).

«Σήμερα βλέπουμε πως ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισορροπία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λαβρόφ, ενώ ο Γουάνγκ Γι σημείωσε: «Με φόντο σύνθετες αλλαγές στη διεθνή κατάσταση και διάφορες προκλήσεις, οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση, την αλληλεγγύη. Ο Οργανισμός πρέπει να ενεργεί ως ηγετική δύναμη για την υποστήριξη της διεθνούς δικαιοσύνης, καθώς και ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση. Θα πρέπει να είναι μια σημαντική δύναμη και μια κινητήρια δύναμη για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ