Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται πάλι η Βουλγαρία

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) παρέδωσε κι αυτό την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του παρέδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Ράντεφ, στην τρίτη και τελευταία σχετική απόπειρα, μετά από την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του κυβερνητικού συνασπισμού πριν μερικές βδομάδες. Πλέον, ο Πρόεδρος της χώρας αναμένεται να διαλύσει τη βουλή και θα ακολουθήσει ξανά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αν και η επικεφαλής του BSP (και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) Κορνήλια Νίνοβα σε δηλώσεις της κατηγόρησε το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ) για έλλειψη «διάθεσης συνεργασίας», οι διαφορές ανάμεσα στους πρώην κυβερνητικούς εταίρους είναι ευρύτερες και βαθύτερες, με φόντο και τις πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερη «ευθυγράμμιση» της Βουλγαρίας, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι προερχόμενοι από το BSP υπουργοί αποχώρησαν, αντιδρώντας στην πρόταση που επανήλθε για να αγοράσει η χώρα κι άλλα (αμερικανικά μαχητικά) F-16. Το BSP είχε αντιδράσει έντονα και στην αποστολή όπλων στο Κίεβο, απειλώντας παλιότερα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσίδα πρέσβειρα στη Σόφια, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, σημείωσε σε συνέντευξή της ότι «υπάρχει ελπίδα πως μια πιο πραγματιστική κυβέρνηση θα έρθει (στην εξουσία)». Εκτιμώντας ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραχώδεις για τη Βουλγαρία», υποστήριξε ότι «θα είναι δύσκολο για τη Βουλγαρία να διαμορφώσει τη δική της "γραμμή". Αλλά η κατάσταση θα επιβάλει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα, ειδικά όσα συνδέονται με την οικονομία».

Στο μεταξύ, η βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την Τετάρτη το πρωτόκολλο ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερα ευρεία πλειοψηφία (103 ψήφοι «υπέρ» και μόλις 2 «κατά»). Την Παρασκευή, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα «δωρήσει στην Ουκρανία μια ορισμένη ποσότητα αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τις ανάγκες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ