Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαπραγματεύσεις για συμμαχίες ενόψει εκλογών

Ευρωατλαντικές διαβεβαιώσεις από τα «Αδέλφια της Ιταλίας»

Σε εξέλιξη βρίσκονται πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Μ. Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 25 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται στην πρώτη θέση. Οπως ανακοινώθηκε επίσης, το κόμμα της Μελόνι, μαζί με τα κόμματα «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι, θα κατεβάσουν κοινά ψηφοδέλτια και ο πρωθυπουργός θα καθοριστεί από το κόμμα που θα βγει πρώτο στις εκλογές.

Η Μελόνι από την πλευρά της έδωσε νέες ευρωατλαντικές «διαπιστεύσεις», μιλώντας πριν λίγες μέρες σε συνεδρίαση του κόμματός της, τονίζοντας πως ενδεχόμενη κυβέρνησή της «θα είναι εγγυητής, χωρίς αμφισημίες, της γεωστρατηγικής τοποθέτησης της Ιταλίας και της απόλυτης στήριξης στην ηρωική μάχη του ουκρανικού λαού».

«Μια Ιταλία με επικεφαλής τα "Αδέλφια της Ιταλίας" και την κεντροδεξιά θα είναι μια αξιόπιστη Ιταλία στα διεθνή τραπέζια», πρόσθεσε. Παράλληλα, είπε ότι «το κόμμα της επιθυμεί την επιστροφή στο διπολικό πολιτικό σύστημα».

Αντίστοιχα, σε μια από τις πρώτες της συνεντεύξεις μετά την προκήρυξη των εκλογών, η Μελόνι είχε δηλώσει πως θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του Ντράγκι: Διατήρηση κυρώσεων στη Ρωσία και αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, αφοσίωση στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) - που εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις - διαπραγματεύεται με άλλες δυνάμεις τη συγκρότηση μιας εκλογικής συμμαχίας, προκειμένου να έχει κάποιες πιθανότητες νίκης στις εκλογές.

Σε συνάντηση με τον ηγέτη του PD, Ενρ. Λέτα, ο πρώην Ιταλός ΥΠΕΞ, Λ. Ντι Μάιο, που αποχώρησε από τα «Πέντε Αστέρια» μαζί με περίπου 60 βουλευτές και ίδρυσε την πολιτική κίνηση «Μαζί για το μέλλον» (IPF), φέρεται να είπε ότι συμφωνεί να ενταχθεί σε έναν «κεντροαριστερό» συνασπισμό.

Ο Λέτα δήλωσε επίσης ότι το PD θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νέο κόμμα «Azione» (Δράση), προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός της συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ