Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβρη

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ τον Οκτώβρη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, να προχωρήσουν στη διάλυση της κυβέρνησης και της Βουλής με νομοσχέδιο που θα καταθέσουν προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός (όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία τους για εκ περιτροπής πρωθυπουργία με τον Ναφτάλι Μπένετ) την ερχόμενη βδομάδα, αφού ψηφιστεί και από τη Βουλή η διάλυση του κοινοβουλευτικού σώματος.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε διάγγελμα που έκανε χτες βράδυ ανακοίνωσε πως πήραν «μία δύσκολη απόφαση που όμως ήταν η καλύτερη για τη χώρα». Η πιθανότερη ημερομηνία των πέμπτων βουλευτικών εκλογών σε 3,5 χρόνια είναι η 25η Οκτώβρη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολιάζοντας την εξέλιξη εξέφρασε ικανοποίηση, λέγοντας πως πρόκειται «για σπουδαία νέα για εκατομμύρια Ισραηλινούς πολίτες». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπένετ - Λαπίντ κυβέρνηση «με εξάρτηση από υποστηρικτές της τρομοκρατίας που εγκατέλειψε την προσωπική ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών και αύξησε το κόστος ζωής» και διαβεβαίωσε πως θα συγκροτήσει έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Λικούντ.

Συγκρότηση συμμαχίας «αεράμυνας»

Τη συγκρότηση μίας περιφερειακής συμμαχίας «αεράμυνας» ανάμεσα στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής έναντι του Ιράν ανακοίνωσε χτες μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Κνέσετ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση αυτής της συμμαχίας και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα είναι στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία από 13 έως 16 Ιούλη.

Πρόσθεσε επίσης πως το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας είναι έτοιμο για «ισχυρά αντίποινα» σε βάρος οιασδήποτε ιρανικής «επίθεσης σε Ισραηλινούς στην Τουρκία».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να καταλήξει σε μια «καλή συμφωνία» με διεθνείς δυνάμεις αναφορικά με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επέρριψε ωστόσο στις ΗΠΑ την ευθύνη για τα προβλήματα στις συνομιλίες με στόχο τη διατήρησή της, επαναλαμβάνοντας ότι «ακόμη και σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στη Βιέννη για να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία αν η Ουάσιγκτον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

Ισραηλινή η σφαίρα που σκότωσε την Ακλα

Αρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αποδίδει τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου του «Αλ Τζαζίρα», Σιρίν Αμπού Ακλα, τον Μάη, κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, σε σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία» πως την πυροβόλησαν σκόπιμα.

Την Κυριακή επίσης Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν εν ψυχρώ έναν νεαρό Παλαιστίνιο επειδή προσπάθησε να παραβιάσει φράκτη «ασφαλείας» στην Καλκίγια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Οπως ανακοινώθηκε, ο άοπλος νεαρός ήταν από την πόλη Ναμπλούς και λεγόταν Ναμπίλ Αχμαντ Σαλίμ Γανίμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφυγή του «Αλ Τζαζίρα» για δολοφονία δημοσιογράφου (2022-12-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μπένετ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2022-06-10 00:00:00.0)
Εν ψυχρώ δολοφονία Παλαιστίνιας δημοσιογράφου (2022-05-12 00:00:00.0)
Επίσκεψη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου (2021-08-19 00:00:00.0)
Συνέχεια στις διεργασίες και μετά τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση (2021-06-04 00:00:00.0)
Σχηματισμός νέας αντιδραστικής κυβέρνησης (2015-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ