Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γαλλική πρόταση για συμφωνία Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας

Πρόταση για συμβιβασμό Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας ώστε να προχωρήσει η ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» των Βαλκανίων κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, που ετοιμάζεται μέχρι τα τέλη του μήνα να καλέσει τους ηγέτες των χωρών της περιοχής σε ειδική Σύνοδο με την υπόλοιπη ΕΕ.

Χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να αναγνωριστεί ουσιαστικά βουλγαρική μειονότητα στη χώρα και η Σόφια να άρει το βέτο της στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων (που είναι συνδεδεμένες με αυτές των Τιράνων).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στη Βουλγαρία το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» αποχώρησε από την κυβέρνηση συνασπισμού του Κ. Πετκόφ, μεταξύ άλλων κατηγορώντας το πλειοψηφών κόμμα για τους χειρισμούς του στο θέμα των Σκοπίων, υπονοώντας ότι δρομολογείται κακός συμβιβασμός για τη βουλγαρική πλευρά.

Αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO - DPMNE, οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, με βασικό αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο επικεφαλής του VMRO - DPMNE, Χρ. Μίτσκοσκι, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνθηκολόγηση» και επέκρινε τη γαλλική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή «οδηγεί στον εκβουλγαρισμό της χώρας σε δόσεις».

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στ. Πεντάροφσκι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως «θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης της Βουλγαρίας. Απαιτούμε ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις από την ΕΕ και όχι μόνο από τη Σόφια».

  • Στο μεταξύ, επίσημες επαφές στην Πρίστινα ολοκλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Η Πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι τόνισε πόσο εκτιμά «την ξεκάθαρη στήριξη του Προέδρου Ερντογάν στην ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς. Χρειαζόμαστε επίσης μια τέτοια στήριξη από την Τουρκία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Υποστήριξε ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εμποδίζει την επιρροή και την «αποσταθεροποιητική τάση» της Ρωσίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ