Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου

Επίσημη πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, για επίσκεψη στο Κάιρο επέδωσε χτες ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπάς Κάμελ.

Ο Κάμελ μετέβη σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ και συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες φέρεται πως ήταν η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τις ισραηλινές επιθέσεις Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί φαίνονται επιφυλακτικοί στη συνέχιση της οικονομικής στήριξης από το Κατάρ περίπου 100.000 πολύ φτωχών οικογενειών, καθώς και ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να καταλήγουν χρήματα στα χέρια της ισλαμικής «Χαμάς» που έχει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Το πότε ακριβώς θα επισκεφθεί την Αίγυπτο ο Ν. Μπένετ δεν έγινε άμεσα γνωστό. Σε κάθε περίπτωση θα είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη από το 2011, όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είχε συναντήσει στο Κάιρο τον τότε Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χ. Μουμπάρακ.

Επιχείρηση «ξεπλύματος» της ισραηλινής κατοχής... μέσω Αφγανιστάν

Νωρίτερα χτες ο Μπ. Νετανιάχου, αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, επιχείρησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν... για να δικαιολογήσει τη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε το 2013 παρουσιάσει το Αφγανιστάν ως «πρότυπο» για τη «λύση» του Παλαιστινιακού, συνιστώντας του να ταξιδέψει μυστικά εκεί για να δει πόσο καλά είχαν συγκροτηθεί από τις ΗΠΑ οι εκεί κρατικές δομές και μία «ντόπια στρατιωτική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία μόνη της»...

Επικαλούμενος τις σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν για να «ξεπλύνει» την ισραηλινή κατοχή, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «αν δώσουμε εδάφη της πατρίδας μας στους Παλαιστίνιους», αυτό θα οδηγήσει σε ίδρυση «ενός τρομοκρατικού κράτους στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (εννοεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ