Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Νέες εντάσεις και «προειδοποιήσεις» στην Ανατολική Ευρώπη

Με απειλές και αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Χτες, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή αναπτύσσουν κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, τα οποία, όπως είπε, ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, έχουν συμφωνήσει να αντιδράσουν στην αυξανόμενη δραστηριότητα των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εξάλλου, πρόσθεσε, ξένα στρατεύματα αναπτύσσονται σε Πολωνία και Λιθουανία.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λάβουμε κάποιου είδους μέτρα ως απάντηση», δήλωσε ο Λουκασένκο. Ρωσία και Λευκορωσία δημιούργησαν Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης και Μάχης στη Λευκορωσία.

Τις δηλώσεις Λουκασένκο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες «ενέργειες για την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι «στη δική μας πλευρά των ουκρανο-ρωσικών συνόρων μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τι πρέπει να κάνουμε προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

Χτες, ο ρωσικός στόλος έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα ενώ τον Οκτώβρη θα γίνουν ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν «μπαλάκι» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Την Παρασκευή, Πολωνοί συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός ακόμη μετανάστη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανεβάζοντας στους 5 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της μεταναστευτικής - προσφυγικής «κρίσης» αυτό το καλοκαίρι στα ανατολικά της ΕΕ.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Πολωνία να επιτρέψει παρουσία προσωπικού της Frontex στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ