Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αιματηρές επιδρομές του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη

Πέντε παράλληλες «προληπτικές» επιδρομές του ισραηλινού κατοχικού στρατού στην πόλη Τζενίν και στο χωριό Μπιντού της Δυτικής Οχθης την Κυριακή προκάλεσαν τον θάνατο 5 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους ενός 16χρονου αγοριού), μετά από συγκρούσεις και με μαχητές της «Χαμάς».

Η ισραηλινή κυβέρνηση «δικαιολόγησε» τις επιδρομές κατηγορώντας τις δυνάμεις «τρομοκρατών της "Χαμάς"» ότι ήταν «έτοιμοι να εξαπολύσουν άμεσα τρομοκρατικές επιθέσεις».

Νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδωσε τελεσίγραφο 12 μηνών στο Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε από το 1967 (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να άρει την αναγνώριση του Ισραήλ, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι που τη συνόδευαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να εργαστεί για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ ζήτησε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό υπό την αιγίδα του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ).

Χτες μίλησε στη ΓΣ του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, παρουσιάζοντας το Ισραήλ σαν «φάρο σε τρικυμισμένη θάλασσα» και «φάρο δημοκρατίας». Χωρίς καμία αναφορά στην κατοχή της Παλαιστίνης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του καταγγέλλοντας το Ιράν σαν χώρα που «υποθάλπει την τρομοκρατία» και χρηματοδοτεί αντιπροσώπους στην ευρύτερη περιοχή, κατονομάζοντας ως τέτοιους τη «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο, τη «Χαμάς» και την «Ισλαμική Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας και τις σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ. Κατηγόρησε ακόμα το Ιράν ότι παραβιάζει τις συμφωνίες με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ανέφερε πως η Τεχεράνη έχει εμπλουτίσει ουράνιο κατά 60%, μένοντας μόλις «ένα βήμα πριν» τη μετατροπή του σε υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα, συναντώντας στη Νέα Υόρκη οργανώσεις Εβραίων εποίκων, ο Μπένετ είπε πως στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο είπε «τρία όχι», υποστηρίζοντας ότι δεν θα λυγίσει στην πίεση του Λευκού Οίκου για ανάσχεση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, στο θέμα επαναλειτουργίας του αμερικανικού προξενείου για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και στο ζήτημα επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

  • Η Παλαιστίνια βουλευτής Χαλίντα Τζαράρ, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή μετά από διετή ποινή κάθειρξης για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο το Παλαιστινιακό (2021-09-02 00:00:00.0)
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή (2021-06-01 00:00:00.0)
Εγκληματικές επιδρομές Ισραηλινών με τις ευλογίες ΗΠΑ - ΕΕ (2019-05-07 00:00:00.0)
«Νεκρές οι συμφωνίες του Οσλο» λέει ο Αμπάς (2018-01-16 00:00:00.0)
Συλλήψεις για «προετοιμασία δολοφονίας» του υπουργού Εξωτερικών (2014-11-22 00:00:00.0)
Μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ η Παλαιστίνη (2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ