Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχεια στα παζάρια για τους όρους συνεργασίας με τους Ταλιμπάν

Εντείνονται τα διεθνή παζάρια για τους όρους συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι συνεχίζουν να καλούν σε «αποκατάσταση» των σχέσεων του Αφγανιστάν με το εξωτερικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, ζήτησε να ξεκινήσουν πάλι όλες οι πτήσεις προς και από τη χώρα, ώστε όσοι Αφγανοί θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά και όσοι θέλουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για εργασία ή σπουδές.

Στο μεταξύ ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Καν, παρεμβαίνοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να «αγνοήσει» το Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι «αν η διεθνής κοινότητα δώσει κίνητρα και ενθαρρύνει» τους Ταλιμπάν, «τότε θα προκύψει μια κατάσταση από την οποία θα κερδίσουν όλοι».

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν «αν γίνουν αποδεκτοί και αναγνωριστούν», ενώ η Αγκυρα συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Τουρκικού Συμβουλίου» για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν, ενώ στη συνάντηση θα παρευρισκόταν και ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, που είναι «παρατηρητής» του Συμβουλίου.

Ακόμα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο από τη μία χαρακτήρισε «αδύνατη» την «αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν», από την άλλη τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ξανά την οικονομική υποστήριξη που σταμάτησε όταν ανακατέλαβαν την εξουσία, αναφέροντας πως «πρέπει να αποτρέψουμε την κατάρρευση του Αφγανιστάν και την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Σάββατο σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση στην επαρχία Νανγκαρχάρ, με στόχο αυτοκινητοπομπή των Ταλιμπάν και τουλάχιστον έναν νεκρό. Είναι η πολλοστή επίθεση των τελευταίων ημερών στην περιοχή, όπου διευρύνει τη δράση του το «Ισλαμικό Κράτος».

Και αντεγκλήσεις Πακιστάν - Ινδίας

Σε ένα τέτοιο φόντο, μαίνονται παράλληλα άλλοι σημαντικοί ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της περιοχής, όπως μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Εκφράζοντας την «ανησυχία» της για το ενδεχόμενο «τρομοκράτες» να χρησιμοποιήσουν το έδαφος του Αφγανιστάν για «επιθέσεις κατά της σταθερότητας», η Ινδία τάχθηκε υπέρ «μιας στενής εξέτασης και εποπτείας του ρόλου του Πακιστάν στο Αφγανιστάν και στο θέμα της τρομοκρατίας», καλώντας ταυτόχρονα «να ενισχύσουμε και να σταθεροποιήσουμε την τρέχουσα κυβέρνηση για το καλό του λαού του Αφγανιστάν».

Από την άλλη μεριά, ο Πακιστανός πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορίες ότι «η χειρότερη και πιο διαδεδομένη μορφή ισλαμοφοβίας κυριαρχεί πλέον στην Ινδία».

Ανταπαντώντας, το στέλεχος του ινδικού ΥΠΕΞ Σνίχα Ντάμπεϊ κατηγόρησε το Πακιστάν ότι παρείχε καταφύγιο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς επίσης ότι «καλλιεργεί τρομοκράτες στον κήπο του και ελπίζει πως θα βλάψουν μόνο τους γείτονές του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ