Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μεγάλες ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια

Ελλειψη καυσίμων σε πρατήρια σε όλη τη χώρα προκαλούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της Βρετανίας, με αλλεπάλληλες συνέπειες για την οικονομία.

Σύμφωνα με την Ενωση πρατηριούχων, υπάρχουν περιοχές που 50% έως 90% των πρατηρίων έχουν μείνει χωρίς καύσιμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πρατήρια βάζουν «πλαφόν» στις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης.

Τα μονοπώλια της Ενέργειας (BP, «ExxonMobil», «Shell») σε κοινή ανακοίνωσή τους διαβεβαιώνουν πως υπάρχει επάρκεια καυσίμων στα διυλιστήρια και τους τερματικούς σταθμούς της χώρας, ενώ αναφέρουν ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των πρατηρίων.

Τόσο οι μονοπωλιακοί όμιλοι όσο και η κυβέρνηση Τζόνσον εντοπίζουν το πρόβλημα στη μεγάλη έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλλειψη 100.000 οδηγών, αναφέροντας ως αιτία τις αλλαγές στην αγορά εργασίας μετά το Brexit καθώς και την επίδραση της πανδημίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Financial Times» ανέφεραν χτες πληροφορίες για ενδεχόμενη επιστράτευση εκατοντάδων στρατιωτών προκειμένου να οδηγήσουν βυτιοφόρα με καύσιμα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Τζ. Γιουστίς, να κατεβάζει τους τόνους λέγοντας πως «επί του παρόντος δεν κρίνεται απαραίτητο».

Ο δε υπουργός Μεταφορών, Γκρ. Σαπς, κατηγόρησε εργοδοτική ένωση οδικών μεταφορών ότι «πυροδότησε» τις ελλείψεις καυσίμων - λέγεται πως αναφερόταν στη Μεταφορική Ενωση «Road Haulage Association» - «διαρρέοντας» πληροφορίες που δημιούργησαν «κλίμα πανικού» και ουρές στα πρατήρια.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κ. Κουάρτεγκ, ανέστειλε την εφαρμογή της νομοθεσίας ανταγωνισμού, επιτρέποντας στα μονοπώλια να «συντονίσουν» τις ενέργειές τους.

Ανήγγειλε επίσης από την αρχή Οκτώβρη τη χορήγηση τρίμηνης βίζας για 5.000 επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών και άλλες 5.000 τρίμηνες βίζες σε χαμηλόμισθους εργάτες πτηνοτροφικών μονάδων, οι οποίες πλήττονται και από τη ραγδαία αύξηση της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιούν.

Οι βιομήχανοι χαιρέτισαν τις κινήσεις αυτές, σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο Βρετανικών Εταιρειών Λιανικής που σχολίασε πως πρόκειται για «πολύ λίγα πολύ αργά».

Αναδεικνύοντας μία ακόμα πλευρά από το «ντόμινο» των παραπάνω εξελίξεων, η Ενωση Γιατρών και Νοσηλευτικού Προσωπικού Βρετανίας προειδοποίησε ότι εάν δεν λυθεί σύντομα η έλλειψη καυσίμων στην αγορά τότε οι υγειονομικοί δεν θα μπορούν να προσέλθουν στους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ