ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και αλλαγές στα Σώματα Ασφαλείας

Σχέδια να δοθεί στην αστυνομία βαρύς οπλισμός και ανακατατάξεις στα Σώματα του Στρατού

Παρασκευή 29 Ιούλη 2016

Copyright 2016 The Associated

Ο Γιλντιρίμ καταθέτει στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου
ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», η κυβέρνηση ενισχύει διαρκώς τα μέτρα που μπορεί να αξιοποιήσει για τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων και φυσικά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αφού η τρομοκράτηση και η ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα για την αστική τάξη της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, ανακοίνωσε πως η αστυνομία σύντομα θα αποκτήσει βαρέα όπλα, συνδέοντας την απόφαση με την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος και σχολιάζοντας ότι «δεν είναι πολιτική μας να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα». Επιπλέον, ο Αλά συνέδεσε την ενίσχυση της αστυνομίας και με την ανάγκη να διαμορφωθούν ένα «σύστημα ασφαλείας» και μια «ισορροπία εξουσιών» που θα μπορεί να εμποδίσουν «άτομα ψυχικά άρρωστα» ή «μη εμπιστοσύνης» να βλάψουν την Τουρκία. Ακόμα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση και στις Μυστικές Υπηρεσίες, επαναφέροντας την «απογοήτευση» που προκάλεσε στην κυβέρνηση το γεγονός ότι δεν πληροφορήθηκε έγκαιρα τα σχέδια ανατροπής της. «Αν δεν κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα αντιμετωπίσουμε κι άλλο μέγιστο πρόβλημα μετά από 5 ή 10 χρόνια», ανέφερε.

Στο μεταξύ, νωρίς χτες το πρωί υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο ανώτατοι στρατιωτικοί και μέχρι πρότινος μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) της χώρας, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίασή του, όπου αναμενόταν να ανακοινωθούν κρίσιμες αλλαγές. Πρόκειται για τους στρατηγούς Ιχσάν Ουγιάρ, αρχηγό του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, και Καμίλ Μπασόγλου, αρχηγό του τομέα Εκπαίδευσης και Δόγματος Διοίκησης.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το πρώτο υπό την προεδρία Γιλντιρίμ και διάρκειας μιας μέρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ συνοδευόμενος από μέλη του Συμβουλίου.

Το CNN Turk μετέδιδε χτες πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες και το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα πρέπει να τεθούν υπό την Προεδρία της Δημοκρατίας και όχι του πρωθυπουργού.

Προχτές το βράδυ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάχθηκαν 1.684 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στα γεγονότα της 15ης Ιούλη, ενώ χτες ανακοινώθηκαν 88 νέες απολύσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι με προεδρικό διάταγμα άνοιξε ο δρόμος για την παύση λειτουργίας 130 Μέσων Ενημέρωσης, στα οποία συγκαταλέγονταν τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 45 ημερήσιες εφημερίδες κ.τ.λ., μεταξύ των οποίων και η «Ζαμάν», που ανήκε στον επιχειρηματικό όμιλο του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά είχε ήδη σταματήσει να λειτουργεί εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Οι διαστάσεις που αποκτούν τα μέτρα της κυβέρνησης του ΑΚP συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «μια ανησυχητική τάση στην Τουρκία», στην οποία «οι επίσημοι φορείς, οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, χρησιμοποιούνται για να αποθαρρύνουν τον θεμιτό πολιτικό διάλογο».

Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο - σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Φαρχάν Χακ - εξέφρασε την ανησυχία του για την έκταση που θα πάρει το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» και τις «ανησυχητικές αναφορές για κακοποίηση κάποιων από τους κρατουμένους, όπως και για τις συνθήκες κράτησής τους».

Οσον αφορά την τύχη του Γκιουλέν, που η Αγκυρα επίμονα ζητά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, επικαλέστηκε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις οποίες πιθανώς να διαφύγει σε Αυστραλία, Μεξικό, Καναδά, Νότια Αφρική ή Αίγυπτο. Πάντως, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σερίφ Ισμαήλ, είπε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα χορήγησης ασύλου στο Κάιρο, ωστόσο αν κάτι τέτοιο γίνει, αυτό θα εξεταστεί.

Τέλος, στον τουρκικό Τύπο συνεχίζονται τα ερωτήματα για το μέλλον και τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας. Η χτεσινή «Σαμπάχ» φιλοξένησε κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της με τίτλο «Η τουρκική κοινή γνώμη ζητά από τις ΗΠΑ αποδείξεις ότι δεν είναι πίσω από το πραξικόπημα», όπου σχολιάζοντας τις αμφιλεγόμενες αντιδράσεις πολλών αμερικανικών ΜΜΕ και επιτελείων καταλήγει: «Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση εμπιστοσύνης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν την πολιτική ενοχοποίησης του θύματος, να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα το πραξικόπημα, να πουν και να δείξουν ότι είναι με την πλευρά της δημοκρατίας και να προσπαθήσουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού και να σεβαστούν την ελεύθερη βούλησή του. Διαφορετικά, οι σημερινές και οι μελλοντικές τουρκικές κυβερνήσεις θα δεχτούν μεγάλη πίεση για να εξηγήσουν την αξία της διατήρησης μιας συμμαχίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες του FBI κατά της οργάνωσης Γκιουλέν (2018-12-18 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα για πιθανή έκδοση Γκιουλέν (2018-11-16 00:00:00.0)
Ανταλλάσσουν ...κυρώσεις (2018-08-07 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι (2017-11-14 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις για τα φιλικά αισθήματα των ΗΠΑ (2016-08-25 00:00:00.0)
Εντονες επικρίσεις Ερντογάν σε ΗΠΑ και Γερμανία (2016-08-03 00:00:00.0)