Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ερευνες του FBI κατά της οργάνωσης Γκιουλέν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ερευνες του FBI και συλλήψεις μελών της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) άρχισαν χτες στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Το FBI διεξάγει έρευνες που αφορούν την υπόθεση Γκιουλέν σε 15 πολιτείες. Στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ έχουν ήδη ξεκινήσει συλλήψεις», είπε ο Τσαβούσογλου. Ο ισλαμιστής ιμάμης - επιχειρηματίας Φ. Γκιουλέν κατηγορείται από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016 και η έκδοσή του στην Τουρκία από τις ΗΠΑ είναι πάγιο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Την Κυριακή ο Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί σε «μία αξιόπιστη έρευνα του FBI για τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση του Γκιουλέν αποφεύγει τη φορολόγηση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, και δυο επιχειρηματίες συνεργάτες του, χρηματοδοτούνταν για να ασκούν πίεση (lobying) για την έκδοση του Φ. Γκιουλέν. Οι κατηγορίες των δύο πρώην συνεργατών, Μπιγιάν Κίαν και Εκίμ Αλπτεκίν (Τούρκος επιχειρηματίας «κοντά» στον Ερντογάν), ανακοινώθηκαν χτες. Η εταιρεία του Φλιν («Flynn Intel Group») φέρεται να έλαβε συνολικά 530.000 δολάρια για «να δυσφημίζουν τον Γκιουλέν στους πολιτικούς και στην κοινή γνώμη». Η έρευνα ξεκίνησε το 2016, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνά αν ο Φλιν και η εταιρεία του εργάζονταν ως «πληρωμένοι εκπρόσωποι της Τουρκίας», προσπαθώντας να πείσουν μέλη του Κογκρέσου ότι ο Γκιουλέν πρέπει να εκδοθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ