Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι στη Γαλλία, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις στις «μεταρρυθμίσεις» που επιταχύνει ο «ανανεωτής» Εμανουέλ Μακρόν, προς εφαρμογή κατευθύνσεων που συναποφασίζονται στην ΕΕ και προς υπεράσπιση των συμφερόντων του γαλλικού κεφαλαίου.

Προτάσσοντας αιτήματα όπως ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εργατικές οργανώσεις καλούν σήμερα σε νέα πανεθνική απεργία, όπως το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, που ήδη οργάνωσε τριήμερη απεργία στις 13/12 - 15/12. Σημαντική ώθηση στην ενίσχυση του εργατικού συντονισμού έδωσε το κοινό απεργιακό κάλεσμα που απηύθυναν οκτώ Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα για το περασμένο Σάββατο. Ανάμεσά τους ήταν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στη χημική βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στα τρόφιμα κ.α.

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν όμως και οι μαθητές και φοιτητές, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, όπως τη Λιόν, καταδικάζοντας και την ωμή καταστολή με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι εκατοντάδες έφηβοι, που αντιδρούν στη σχεδιασμένη υποβάθμιση της «δημόσιας» Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μακρόν σαλπίζει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δήθεν ως απάντηση στα αιτήματα των διαδηλωτών, είναι προσαρμοσμένα στην υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του τύπου ότι η - υποτιθέμενη - αύξηση στον κατώτατο μισθό (που τελικά δεν αφορά παρά ένα μέρος πολύ χαμηλόμισθων εργαζομένων, ως εφαρμογή πρώτα απ' όλα μιας τιμαριθμικής προσαρμογής) θα γίνει «χωρίς ο εργοδότης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ», όπως είπε ο Μακρόν.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό», ξεκαθάρισε ότι οι σχεδιαζόμενες φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς κολοσσούς θα ισχύσουν στο ακέραιο, ενώ και για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 250 εκατομμύρια ευρώ θα δρομολογηθούν αντίστοιχες ελαφρύνσεις, σε ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη και στην «υπεράσπιση της ασφάλειας», με τον Μακρόν να επαναλαμβάνει ότι η χώρα χρειάζεται «ηρεμία και τάξη» ώστε να επιστρέψει σε «φυσιολογικούς ρυθμούς», απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε ένα «ευρύτερο εθνικό διάλογο», πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών θεμάτων. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μακρόν και το κόμμα του διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρύτερες διεργασίες για την ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Σημειωτέον, το περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση Μακρόν επιστράτευσε ξανά χιλιάδες αστυνομικούς για την «αντιμετώπιση» των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους διαφόρων πόλεων, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα αναπτύχθηκαν και 14 θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να σημειωθεί ότι ένας από τους τραυματίες της πρόσφατης επίθεσης ενόπλου στο Στρασβούργο υπέκυψε στα τραύματά του, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των θυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ