Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο «άτακτης εξόδου»

Η ΕΕ απορρίπτει περαιτέρω διαπραγματεύσεις ή διευκρινίσεις σκληραίνοντας το παζάρι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνει η βρετανική κυβέρνηση τις προετοιμασίες για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, δίνοντας έως και 2 δισ. λίρες σε υπουργεία. Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε χτες ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός προετοιμάζεται για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία, αν είναι απαραίτητο, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης. Επίσης απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το παραπάνω ποσό, αλλά και να εστιάσει στο «σχέδιο έκτακτης ανάγκης». Στο μεταξύ, μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναζητούν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη συμφωνία ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ και τις μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών. Πάντως, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης βδομάδας, η ΕΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του περιεχομένου της συμφωνίας αποχώρησης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να συνεχιστούν αυτήν τη βδομάδα οι συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, ζητώντας «διαβεβαιώσεις» που θα βοηθήσουν τη βρετανική κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από το κοινοβούλιο. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ έχει δώσει όσες διευκρινίσεις ήταν δυνατές σε αυτό το στάδιο, ώστε να μην προβλεφθούν περαιτέρω συνεδριάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να δημοσιευτεί το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο θα παραμείνει το σημερινό καθεστώς σε ορισμένους τομείς μέχρι και εννιά μήνες, ώστε τα κράτη - μέλη να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες μιας άτακτης εξόδου.

Από 14 Γενάρη η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων

Μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή τη βδομάδα που ξεκινά στις 14 Γενάρη, ενώ θα έχει προηγηθεί μια βδομάδα κοινοβουλευτικών διαβουλεύσεων. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία ήταν να τεθεί προς ψήφιση στις 11 Δεκέμβρη και κάτω από το φόβο απόρριψής της η Μέι την ανέβαλε. Ορισμένοι βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) εξέφρασαν χτες τη διάθεση να υπερψηφίσουν τη συμφωνία σε περίπτωση που δοθούν εγγυήσεις από την ΕΕ, ότι το «backstop» δεν θα είναι δεσμευτικό σε περίπτωση που πάψει να είναι προσωρινό μέτρο.

Το «backstop» - το λεγόμενο «δίχτυ ασφαλείας» - προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν σε καμία περίπτωση σκληρά σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (ανήκει στη Βρετανία) και Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και τίθεται σε ισχύ αν μετά τον Δεκέμβρη του 2020 δεν έχει υπογραφεί εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ και δεν έχει βρεθεί λύση για χαλαρά σύνορα. Μέχρι τότε η Βρετανία παραμένει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, από την οποία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς.

Η Τ. Μέι κάλεσε τους βουλευτές (πρώτα και κύρια του κόμματός της) να υπερψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης, λέγοντας: «Μη φαντάζεστε ότι καταψηφίζοντας τη συμφωνία θα προκύψει σαν από "θαύμα" μια διαφορετική συμφωνία». Θύμισε τα λόγια του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλον Γιούνκερ, στη Σύνοδο Κορυφής: «Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η μόνη δυνατή συμφωνία».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση «μη εμπιστοσύνης» προς την Τ. Μέι προσωπικά - και όχι προς την κυβέρνηση - επειδή καθυστέρησε να φέρει τη συμφωνία αποχώρησης στη βουλή. Πρόκειται για μια συμβολική «πρόταση μομφής» προς την Μέι, καθώς δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που οι Εργατικοί φαίνεται - προσώρας τουλάχιστον - να αποφεύγουν. Δεν ξεκαθαρίστηκε πότε θα γίνει η ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ