ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεβάζει τόνους κριτικής στην κυβέρνηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου

Σηκώνουν κουρνιαχτό για την ανακίνηση της Συνθήκης της Λοζάνης κάνοντας γαργάρα το ΝΑΤΟ που «νίπτει τας χείρας του» και την ανάδειξη του «τσαμικού» αποσιωπώντας την ΕΕ που το επανέφερε

Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016

Eurokinissi

Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποίησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθεια του ίδιου και του κόμματός του να περάσουν σε ευρύτερα ακροατήρια, πανελλαδικά, το μήνυμα ότι μπορούν καλύτερα να διαχειριστούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη της Τοπικής Διοίκησης και εκπροσώπους επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, ενώ επισκέφθηκε και επιχειρήσεις της περιοχής. Τέλος, το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Στο περιθώριο της περιοδείας του και επισκεπτόμενος το εργαστήρι ειδικής επαγγελματικής αγωγής και αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα», δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της περιλάλητης «αξιολόγησης», θέμα που ιεραρχεί στις προτεραιότητές του: «Αξιολόγηση. Ολοι αξιολογούμαστε για τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Και η αξιολόγηση θα πρέπει να συνδέεται και με bonus. Οποιος κάνει αποδεδειγμένα καλύτερα τη δουλειά του, θα πρέπει από το κράτος να παίρνει περισσότερα από τα λίγα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε», πέταξε το «τυράκι», αποσιωπώντας τη «φάκα», ότι η «αξιολόγηση» περιλαμβάνει ως βασικό κριτήριο την υποταγή στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι και επί δικής του διακυβέρνησης δεν θα περισσεύουν για το λαό...

Εξωτερική πολιτική

Την ίδια ώρα, στον απόηχο τουρκικών δηλώσεων περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και δηλώσεων του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για ζητήματα Διεύρυνσης, Γ. Χαν, και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπουσάτι, περί Τσάμηδων, ως θέματος που εκκρεμεί ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, αφήνοντας και υπόνοιες ότι και η ελληνική κυβέρνηση, σε σχετική μεταξύ τους αλληλογραφία, το αποδέχτηκε ως θέμα προς συζήτηση, η συντονίστρια Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κεφαλογιάννης, κατέθεσαν χτες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, λέγοντας ταυτόχρονα ότι οι δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ: «Εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τους άστοχους χειρισμούς της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο κ. Κοτζιάς οφείλει να εξηγήσει τους λόγους που ώθησαν την ελληνική πλευρά να δεχθεί την καταγραφή και συζήτηση "θεμάτων" όπως το "τσάμικο", ζήτημα ανύπαρκτο για την Ελλάδα. Οφείλει επίσης να εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε μια διαδικασία υποβολής απαράδεκτων εγγράφων, υπό την μορφή non paper στην ΕΕ, με τα οποία κατέστησε υπαρκτό σε διμερές και διεθνοποίησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε».

Σ' αυτά αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος χτες με δήλωσή του χαρακτήρισε τους βουλευτές της ΝΔ έκθετους «για τη συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης». Επέμεινε ότι η κυβέρνηση «ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου». Οτι το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στην αλβανική πλευρά «άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Τρίτον, η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές». Ο ίδιος χαρακτηρίζει «το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής». Αλλο ένα θέμα καβγά τάχα, από την ίδια μεριά όμως, αφού την ΕΕ και τον Χαν τα κάνουν γαργάρα.

Για τις τουρκικές δηλώσεις, Μπακογιάννη και Κεφαλογιάννης αναφέρουν ότι «η εκδήλωση τάσεων αναθεωρητισμού (...) δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν και αξιολογηθούν (...) στο πλαίσιο ενός επισήμου, οργανωμένου και θεσμικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Προς τούτο ζητούν από τον Ν. Κοτζιά «να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής». Οπως επίσης ζήτησαν, με γραπτό αίτημά τους, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, «προκειμένου να παρασχεθούν από τον κ. Κοτζιά όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις και να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».

Οικονομία και Σύνταγμα

Ανεβάζουν επίσης τους τόνους και στα ζητήματα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Πολύ χαρακτηριστικά ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, και ο τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής, Χρ. Δήμας, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Αυγούστου 2016, εξέδωσαν ανακοίνωση τιτλοφορούμενη «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανίκανη να επανεκκινήσει την οικονομία».

Υποστηρίζουν εκεί ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, «στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Η αδυναμία, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι, για ακόμη μία φορά, εμφανής».

Επιμένουν πως «η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Μείγμα που να στηρίζεται στη μείωση της φορολογίας, ώστε να ανασάνουν πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και στον περιορισμό των δαπανών για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία». Οπερ σημαίνει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να βγουν οι νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο. Αλλος ένας καβγάς από την ίδια όχθη, αυτήν της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, όχι των λαϊκών συμφερόντων.

Τέλος, η ΝΔ σχολιάζοντας σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, επιμένει ότι «το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος». Το αποδίδει σε «τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα Τίρανα προς εξεύρεση λύσεων για μπίζνες (2016-06-04 00:00:00.0)
«Φορτωμένη» η ατζέντα των θεμάτων προς επίλυση (2016-05-31 00:00:00.0)
Υμνούν ή καμουφλάρουν την καπιταλιστική ΕΕ (2011-12-10 00:00:00.0)
Επανέρχεται το θέμα της Τσαμουριάς (2001-06-30 00:00:00.0)
Τουρκικές βάσεις στην Αλβανία (1999-04-02 00:00:00.0)
Το "κλειδί" βρίσκεται στην Αθήνα (1995-03-19 00:00:00.0)