Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
«Φορτωμένη» η ατζέντα των θεμάτων προς επίλυση

«Φορτώνει» την ατζέντα των διμερών θεμάτων η αλβανική αστική τάξη, λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, όπου οι δύο πλευρές θα ανιχνεύσουν τρόπους συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος.

«"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανύπαρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις», ανταπαντούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Αξονα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ηπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Θυμίζουμε, το ταξίδι Κοτζιά στα Τίρανα γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση και λήξη των 20 χρόνων που μεσολάβησαν από την υπογραφή του προηγούμενου συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το 1996.

Ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να κομίσει στην αλβανική κυβέρνηση μια συνολική πρόταση - πακέτο για επίλυση όλων των διμερών θεμάτων. Τα κύρια ζητήματα προς επίλυση που παραμένουν εκκρεμή, είναι η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η διευθέτηση των περιουσιακών ζητημάτων που υπάρχουν και στις δύο πλευρές (θέμα που από αλβανικής πλευράς σηκώνουν ιδιαίτερα οι προαναφερόμενοι «Τσάμηδες»), καθώς και ζητήματα όπως η περισυλλογή των οστών περίπου 11.000 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1940-41 κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο και παραμένουν θαμμένοι σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Η συζήτηση θα εστιάσει, βεβαίως, και στα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Θυμίζουμε ότι η αλβανική πλευρά έχει χαρακτηρίσει μονομερή κίνηση της Ελλάδας την προκήρυξη «οικοπέδων» για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι, με βάση το διμερές νομικό πλαίσιο και τη διεθνή νομοθεσία που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (όπως τη διαβάζει η αλβανική αστική τάξη), οι γεωγραφικές συντεταγμένες του «Οικοπέδου 1» (στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας) που προκήρυξε η Ελλάδα για έρευνες, εισέρχονται εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Οπως, επίσης, ζητούν την άρση από την Ελλάδα του λεγόμενου εμπολέμου του 1940, ισχυριζόμενοι ότι βάσει αυτού συνεχίζεται η δέσμευση των περιουσιών Αλβανών στη χώρα.

Η ελληνική αστική τάξη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό της «ατού» την υποστήριξη που τάζει στην αντίστοιχη αλβανική, στην πρεμούρα της τελευταίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει ξανά θέμα «Τσάμηδων» (2018-01-11 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους λεγόμενους «Τσάμηδες» (2016-06-14 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στα Τίρανα (2016-06-08 00:00:00.0)
Στα Τίρανα προς εξεύρεση λύσεων για μπίζνες (2016-06-04 00:00:00.0)
Εξόρμηση στα Βαλκάνια για ζητήματα του κεφαλαίου (2015-07-10 00:00:00.0)
Επανέρχεται το θέμα της Τσαμουριάς (2001-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ