Τρίτη 31 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο δρόμο των αλύγιστων της ταξικής πάλης

«Εγώ Αη Στράτη δε φοβάμαι»...

Η σχεδόν εκατόχρονη Ιστορία του ΚΚΕ έχει καταγράψει εποποιίες με μεγαλύτερη αυτή της τρίχρονης πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Μα έχει και γνωστές και άγνωστες σελίδες ανείπωτου ηρωισμού σε όλη αυτήν την πορεία της ταξικής πάλης. Ανείπωτος ηρωισμός κομμουνιστριών και κομμουνιστών στα κάτεργα των αστών, στα μπουντρούμια των φυλακών και στις εξορίες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ο Γ. Ρίτσος στο «Καπνισμένο τσουκάλι» λέει γι' αυτούς τους ήρωες, «είναι οι δικοί μας "άγιοι". Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στα μητρώα της Ιστορίας». Κάθε τόπος φυλακής και εξορίας έχει επίσης τη δική του ξεχωριστή Ιστορία.

Ετσι και το Τρίκερι, έτσι και ο Αη Στράτης. Ιστορίες που συνοπτικά δώσαμε πρόσφατα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» σε σύντομα αφιερώματα με αφορμή τις εκδηλώσεις της ΚΕ του ΚΚΕ σ' αυτά τα νησιά και το κάλεσμα συμμετοχής, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις αλύγιστες και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και υπόσχεση ότι συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν.

Η αλύγιστη στάση τους διδάσκει και φρονηματίζει την πάλη μας στο σήμερα. Αλλωστε, κάθε ιστορική περίοδος έχει το δικό της ηρωισμό.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, που έδειξαν αυτές τις απίστευτες αντοχές δεν ήταν τίποτα υπεράνθρωποι. Η αφοσίωση στην εργατική τάξη, στο επαναστατικό εργατικό κίνημα τους έκανε αλύγιστους απέναντι στον ταξικό εχθρό, δημιούργησε την ανεξάντλητη δύναμη να αντικρίζουν ήρεμοι μέχρι και το εκτελεστικό απόσπασμα των ταξικών αντιπάλων, γιατί η εκτέλεση, ο θάνατος της ζωής τους δεν μπορούσε να δολοφονήσει και τη συνείδησή τους.

Οπως ο Σιντό Καλί, το φτωχό Εβραιόπουλο που πέθανε στην Αη Στράτη μαζί με άλλους 32 συντρόφους του το χειμώνα του 1942 από την πείνα. Φώναξε λίγο πριν πεθάνει: «Σύντροφοι πεινώ. Οσοι ζήσετε και βγείτε έξω, να πείτε στους φίλους μου, στους συγγενείς, στους γνωστούς μου: Ο Σιντό πέθανε από την πείνα μα δεν πρόδωσε. Το ακούτε σύντροφοι; Να μην ξεχάσετε. Ζήτω το ΚΚΕ. Ζήτω η ΟΚΝΕ».

Η γνώση και η συνείδηση ότι μπορούμε να καταργήσουμε την εκμετάλλευση, καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία, η γνώση ότι η αστική τάξη είναι αχρείαστη στην κοινωνία, αλλά χωρίς επαναστατική πάλη δεν μπορεί να καταργηθεί δεν μπορεί να της αφαιρεθεί η εξουσία και το κουμάντο στην οικονομία, είναι η πηγή του ηρωισμού.

Είναι όμως και η πηγή της ελευθερίας του κομμουνιστή. Η ελευθερία να αγωνίζεται, για να ανατρέψει την ταξική σκλαβιά κάτω απ' οποιεσδήποτε συνθήκες. Κόμμα παντός καιρού λέμε. Απ' αυτό απορρέει και η δύναμη της αντοχής των κομμουνιστών.

Δύναμη που αναδεικνύει τις αξίες του αγώνα, της ανιδιοτέλειας στην καθημερινή ακατάπαυστη προσφορά τους, με μόνο αντάλλαγμα τη δικαίωση της εκπλήρωσης της κομματικής αποστολής.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονταν με το ΚΚΕ, ως φυλακισμένοι, εξόριστοι, ισοβίτες, μελλοθάνατοι, ένιωθαν πραγματικά ελεύθεροι, περιφρονώντας τις Σειρήνες του συστήματος που τους έδιναν υποσχέσεις για θέσεις και προνόμια, αν αποκήρυσσαν τις ιδέες και το Κόμμα τους.

Σε αυτόν το δρόμο, οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές συνεχίζουμε την πρωτοπόρα δράση στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα καλέσματα για υποταγή, για αποδοχή του καπιταλισμού, κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Σε αυτόν το δρόμο κατακτάμε και την προσωπική μας ευτυχία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το τελευταίο σημείωμα»... μέσα απ' τα μάτια ενός νέου (2017-11-12 00:00:00.0)
Ιστορικός κρίκος στην αλυσίδα των τόπων φυλάκισης και εξορίας (2016-05-22 00:00:00.0)
Πετυχημένη η εκδήλωση για τις «αλύγιστες της ταξικής πάλης» (2016-03-19 00:00:00.0)
Τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2013-07-12 00:00:00.0)
Υποδέχτηκαν νέα μέλη σε έναν ιστορικό τόπο (2011-07-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το ΔΣΕ στο Γηροκομείο (2010-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ