Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εξόρμηση στα Βαλκάνια για ζητήματα του κεφαλαίου

Ταξίδια σε Πρίστινα, Τίρανα και Σαράγιεβο, σε Κόσσοβο, Αλβανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη αντίστοιχα, προγραμματίζει για το διάστημα 14 με 17 Ιούλη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Προηγήθηκαν τα ταξίδια του σε Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα, στα τέλη Ιούνη.

Προηγήθηκε επίσης σύσκεψη, υπό την προεδρία του Κοτζιά, με τους επικεφαλής των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στις βαλκανικές χώρες, όπου συμμετείχαν οι πρέσβεις της Ελλάδας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και οι επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου σε Σκόπια και Πρίστινα.

«Κατά τη σύσκεψη, αξιολογήθηκαν οι επιμέρους πολιτικές που αφορούν σε εκάστη χώρα των Βαλκανίων, καταστρώθηκε στρατηγική προώθησης των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις χώρες αυτές και συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων», διαμηνύθηκε σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Βασικός άξονας των τέτοιων ταξιδιών είναι η παραπέρα διείσδυση ντόπιων λιμναζόντων κεφαλαίων στις βαλκανικές αγορές, η προώθηση σχεδίων για κάθετους αγωγούς καυσίμων, που ξεκινώντας από την Ελλάδα θα διακλαδώνονται προς το βορρά, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό κόμβο.

Είναι, δε, ένα ζήτημα τι κλίμα θα επικρατήσει στις διμερείς επαφές στα Τίρανα, εφόσον το τελευταίο διάστημα η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο, σε ποια θαλάσσια οικόπεδα έχει δικαίωμα να ψάξει η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει επίσης και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ