Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προσαρμογή της προπαγάνδας για παν ενδεχόμενο

Ως πράξη «ευθύνης απέναντι στο λαό» παρουσιάζουν το νέο μνημόνιο που επιδιώκουν να φορτώσουν στο λαό (αν συμφωνήσουν και οι εταίροι τους...)

Μέχρι και το «κλάμα των γερόντων στις ουρές» επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν ένα νέο μνημόνιο!

Eurokinissi

Μέχρι και το «κλάμα των γερόντων στις ουρές» επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ετοιμάζονται να υπερψηφίσουν ένα νέο μνημόνιο!
Στην κινδυνολογία για το ενδεχόμενο ενός Grexit ποντάρει ένα μέρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πέσει όσο το δυνατόν «στα μαλακά» το νέο σκληρό μνημόνιο που ετοιμάζεται να φορτώσει άμεσα στις πλάτες του λαού, στο βαθμό που εγκριθεί το αίτημα για νέο 3ετές δάνειο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο τμήμα των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν το έδαφος, ώστε στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, να βγουν «στον αφρό», τάχα σαν ανυποχώρητοι πολέμιοι των ξένων κέντρων και των αντιλαϊκών τους απαιτήσεων.

Καθώς οι διεργασίες και τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με τους εταίρους εντείνονται, νωρίς σήμερα το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει σήμερα στη Βουλή την αντιλαϊκή πρόταση για το νέο μνημόνιο που κατέθεσε χτες στους «θεσμούς» της τρόικας.

Για να εκλείψουν οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας για την προετοιμασία του εδάφους, τις τελευταίες ώρες διαρρέεται η ανησυχία του Μαξίμου για «σαμποτάζ» στη διαπραγμάτευση, στην τελική ευθεία, η ανησυχία μήπως «κάτι στραβώσει» ή μήπως κάποιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι επιχειρήσουν να βάλουν προσκόμματα στη συμφωνία, αποσκοπώντας σ' ένα Grexit και στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, υποστήριξε χτες στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για συμφωνία και απέρριψε τα σενάρια περί κρυφού σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή. «Ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ήταν η στάση από την πλευρά των "θεσμών", που ζητούσαν όλο και περισσότερα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ισχυρίστηκε ότι δεν έγινε για το τίποτα, καθώς «την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, ήρθε η έκθεση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκλείψει επιτέλους η αβεβαιότητα. Εάν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, μετά από την πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, θα είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία». Μιλά προφανώς για τις «αβεβαιότητες» των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών τους σχεδίων, καθώς τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την πραγματική αβεβαιότητα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Για την περίπτωση που κάτι την τελευταία στιγμή αποτρέψει τη συμφωνία, ανέφερε ότι «όλες αυτές τις μέρες γίνονται επαφές και συζητήσεις με επιτελεία, θεσμούς και χώρες με εξέχοντα ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να πάμε σε συμφωνία, χωρίς τέτοιου τύπου "μπανανόφλουδες" και παγίδες».

Σε ερώτηση για το αν η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα στηρίξει τη συμφωνία, παρουσίασε την ψήφιση μιας νέας αντιλαϊκής συμφωνίας ως... «ευθύνη απέναντι στο λαό»! «Ολοι αντιλαμβάνονται», ανέφερε, «ότι αυτή τη στιγμή, σ' αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συνθήκες, αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση, αλλά η συνείδηση σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές προφανώς θέτει ζητήματα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και την ευθύνη απέναντι στο λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι έστω και μια κακή συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από ένα καθεστώς μη συμφωνίας». Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι να υπάρχει στη χώρα ένα καθεστώς που θα εισάγει σταθερότητα.

Εκ νέου παρέμβαση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, με ανάρτηση σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης»: «Το Grexit πρέπει να αποκλειστεί οριστικά την Κυριακή. Πλήρης και λεπτομερής ελληνική πρόταση, χρέος και αναπτυξιακό πακέτο είναι τα "κλειδιά"».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δραχμής, ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες και ότι το πρόγραμμα που βρίσκεται υπό συζήτηση περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

«Ολες οι επιλογές είναι δύσκολες και δύσβατες»

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, τάχτηκε υπέρ μιας συμφωνίας που να δίνει «προοπτική στον τόπο», αμφισβητώντας ουσιαστικά το αν η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την καπιταλιστική ανάκαμψη στην Ελλάδα. «Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη όμως (...) είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού. Αυτήν την επιλογή δε θα την κάνουμε ποτέ» ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα διαθέτει «πολλές επιλογές».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της χώρας ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, συμβάλλοντας και αυτός στην αναπαραγωγή εκβιαστικών διλημμάτων, μακριά από το ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος του λαού. «Είμαστε σε μια κατάσταση τραγική, όπου στα πλαίσια μιας ένωσης περιφερειακής, έστω και ατελούς, υφίσταται απίθανη ταπείνωση και διασυρμό, το δίλημμα που έχουν αφήσει οι δανειστές στο τραπέζι δυστυχώς είναι ή βίαιη βουλγαροποίηση της ελληνικής κοινωνίας ή έξοδος ή αναστολή της σχέσης μαζί τους», ανέφερε. Διευκρινίζοντας τη δική του θέση, ανέφερε ότι «υπέρ του Grexit και σε κατάσταση και σε συνθήκες χρεοκοπίας σε καμία περίπτωση δεν είμαι» και προέτρεψε την κυβέρνηση «να πολεμήσει ό,τι μπορεί καλύτερα για το λαό» αν και - όπως είπε - «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ο Αλ. Μητρόπουλος προεξόφλησε τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας: «Το κλάμα των γερόντων στις ουρές αναθεώρησε τη στάση και βέβαια δεν παίζει ρόλο τόσο η υστεροφημία και η ιδεολογική εμμονή ενός βουλευτή και αντιπροσώπου του έθνους, όσο η χρεοκοπία της χώρας. Οσοι ακόμη κάναμε κριτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν είχαμε φανταστεί την κατάρρευση μιας περήφανης διαπραγμάτευσης που είχαμε υποσχεθεί στο λαό μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ