Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αυξημένοι κίνδυνοι για το ελληνικό ΑΕΠ

Για κινδύνους μεγάλης, ανυπολόγιστης για την ώρα, επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ο. Μπλανσάρ, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογιστεί η χασούρα που έχει προκληθεί εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι εξάπλωσης της κρίσης εκτός Ελλάδας είναι περιορισμένοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν επιβεβαιωθεί κάποιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, «ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει άνετα».

Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών του (Απρίλης 2015) σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία. Το 2015 αναμένεται ρυθμός ενίσχυσης 3,3% (από 3,8%), ενώ για το 2016 προβλέπεται αύξηση 3,8% (όσο και στην προηγούμενη εκτίμηση).

Ειδικότερα για το 2015 το ΔΝΤ προβλέπει:

ΗΠΑ: Μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 2,5% (από 3,1% τον Απρίλη).

Ευρωζώνη: Αύξηση 1,5% (όσο και στην προηγούμενη εκτίμηση). Στη Γερμανία αναμένεται σε 1,6%, στη Γαλλία 1,2% και στην Ιταλία 0,7% (όσο και στις προηγούμενες εκτιμήσεις).

Βρετανία: Αύξηση 2,4% (από 2,7%).

Ιαπωνία: Αύξηση 0,8% (από 1%).

Ρωσία: Πτώση 3,4% (από πτώση 3,8% στην προηγούμενη εκτίμηση).

Κίνα: Αύξηση 6,8% (αμετάβλητο).

Βραζιλία: Πτώση 1,5% (από πτώση 1%).

Ινδία: Αύξηση 7,5% (αμετάβλητο)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ