Πολλά είναι τα «εργαλεία» για το ξεκλήρισμα, όπως εμπόδια στη φύτευση νέων αμπελώνων, ποσοστώσεις, μειώσεις σε επιδοτήσεις και συντάξεις, επιπτώσεις από το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, ζημιές στην παραγωγή που δεν καταγράφονται και δεν αποζημιώνονται.
Το αντιλαϊκό «πακέτο» συμπληρώνει η άγρια φορολογία στο εισόδημα, στην κατοικία και στο χωράφι με τον ΕΝΦΙΑ, στην προστασία της παραγωγής για τον ΕΛΓΑ, που είναι αναντίστοιχη έως μηδαμινή, σε αγροτικά μέσα και εφόδια, με την αύξηση του ΦΠΑ, και άλλα χαράτσια και φόροι που λεηλατούν το αγροτικό εισόδημα. Από τη «δαγκάνα» της άγριας φορολογίας δεν ξεφεύγει ούτε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τον τριπλασιασμό των εισφορών για τον ΟΓΑ. Μιλάμε δηλαδή για επίθεση χωρίς τέλος.
Σε μια κατεξοχήν αμπελουργική ζώνη, η ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια είναι ένα μέσο για να ισοσταθμίσει κάπως τις απώλειες που έχουν δεχτεί μισθοί και συντάξεις, να βρει κάποιος μια απασχόληση. Η συντριπτική πλειοψηφία κατέχει μικρό κλήρο που δίνει τη δυνατότητα να αποκτούν κάποιο εισόδημα, είτε διαθέτοντας την παραγωγή στα οινοποιεία, είτε με τη διακίνηση τσίπουρου. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν, το κάθε «πέρσι και καλύτερα» είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Επιβεβαίωση γι' αυτό αποτελούν:
Την ίδια ώρα που οι μικροί αμπελουργοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βουνό από προβλήματα, τα οινοποιεία εναλλάσσουν κατά περιόδους το «καρότο με το μαστίγιο», ώστε να υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους, να προστατεύσουν τα κέρδη τους στο περιβάλλον του οξυμένου ανταγωνισμού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι τιμές τα τελευταία χρόνια παραμένουν «παγωμένες», οι παραγωγοί εξαναγκάζονταν σε «πράσινο τρύγο», να περιορίσουν δηλαδή την παραγωγή τους όταν αυτή ξεπερνούσε τα 1.000 κιλά το στρέμμα, είτε τελικά να διαθέτουν την περίσσια σοδειά σε χαμηλότερη τιμή. Σε αυτά προστέθηκαν και τακτικές ενσωμάτωσης και διάσπασης των αμπελουργών, όπως η βράβευση της ποιότητας με κάποια λεπτά παραπάνω στην τιμή, η δωρεά φορολογικής δήλωσης!
Οι αμπελουργοί, με στήριγμα τον Αμπελουργικό Σύλλογο, προχώρησαν σε μαζική γενική συνέλευση, σε κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές και την άγρια φορολογία, ενώ με σχετικό τους υπόμνημα γνωστοποίησαν προς την κυβέρνηση, όλα τα κόμματα, εκτός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τα προβλήματα και τις θέσεις τους, διεκδικώντας τη στήριξη και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Συγκεκριμένα, διεκδικούν: Να εξαιρεθεί η αμπελουργική ζώνη από δασικές απαγορεύσεις, να αρθεί η απαγόρευση για φύτευση νέων καλλιεργειών. Αποκατάσταση στο 100% της κατεστραμμένης παραγωγής και των ζημιών. Κάλυψη όλων των αιτιών καταστροφής. Ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Καμία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε κρασί και τσίπουρο. Να μην μετακυλιστεί στις τιμές παραγωγού. Τη σφράγιση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν αποτελούν παρακαταθήκη, μπορούν και πρέπει να εμπλουτιστούν τόσο στην οργάνωση, στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Βοήθησαν στον να αναδειχθούν τα προβλήματα, έγινε προσπάθεια συντονισμού και δράσης με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους. Αποκάλυψαν ποιοι είναι τελικά οι εχθροί και οι φίλοι των μικρομεσαίων αγροτών. Απέδειξαν, επίσης, ότι η αγωνία και η αγανάκτηση για το παρόν και το μέλλον, δεν βοηθά όταν μένει κλεισμένη μέσα στο αμπέλι. Χρειάζεται ενεργό συμμετοχή και δράση στην οργάνωση και στην υλοποίηση των αποφάσεων και όχι ανάθεση.
Αποκτήθηκε, επίσης, σημαντική εμπειρία σχετικά με την εξεύρεση λύσης. Απέναντι σε κάθε οξυμένο πρόβλημα χρειάζεται να αναζητούνται τα πραγματικά αίτια, γιατί παίρνονται, τι στόχο έχουν, ποιος χάνει και ποιος κερδίζει. Οτι, τελικά, και στην αγροτική παραγωγή δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια όχθη. Από τη μια, είναι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και, από την άλλη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Οι πρώτοι διώχνονται από το χωράφι και οι δεύτεροι κυριαρχούν σε βάρος τους.
Αυτός είναι ο πυρήνας όλων των μέτρων που παίρνονται και όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί. Στο βαθμό που όλα αυτά γίνονται πιο καθαρά, μπορεί να μπει φρένο στον κατήφορο, να αποσπαστούν κατακτήσεις, να ανοίξει δρόμος με άλλη προοπτική.
Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των αμπελουργών, μπήκε μπροστά στην οργάνωση της πάλης τους, στην ανάπτυξη αγώνων απέναντι στην πολιτική ξεκληρίσματος. Κατέθεσε στη Βουλή για συζήτηση το υπόμνημά τους. Υπέβαλε σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υιοθετώντας τα αιτήματά τους. Με κριτήριο τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν κάθε μέρα, από την ΚΑΠ της ΕΕ, από τα παλιά και νέα μέτρα, τους καλεί να μην «τσιμπήσουν» στις νέες παγίδες που στήνονται από την κυβέρνηση για «δίκαιη ανάπτυξη», να διεκδικήσουν ό,τι έχασαν στην περίοδο της κρίσης.
Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί να βασιστούν στην πείρα τους. Η προοπτική βρίσκεται στη συμμαχία με τους άλλους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, απέναντι στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, διεκδικώντας την υπαρκτή δυνατότητα να οργανωθεί η αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
Με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, οι αμπελουργοί οργανωμένοι στον παραγωγικό συνεταιρισμό, μπορούν να προμηθεύονται πάμφθηνα από το εργατικό κράτος φάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, νερό, ρεύμα, σύγχρονα μέσα, μηχανήματα και τεχνογνωσία. Διασφαλίζουν έτσι σταθερό, βιώσιμο εισόδημα, ελεύθερο χρόνο. Δεν είναι πια απροστάτευτοι από τις ζημιές. Με το κρατικό εμπόριο και τον κεντρικό σχεδιασμό διασφαλίζεται η κατανομή των αγροτικών προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στο λαό.