Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μαχητική κινητοποίηση αμπελουργών και κτηνοτρόφων στη Ζίτσα

Αμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο επίκεντρο

Μαχητική κινητοποίηση βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών της Ζίτσας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Αγροτικός και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας για άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, για κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Την κινητοποίηση άνοιξε ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του υπενθύμισε ότι αυτή εντάσσεται στις δράσεις που υιοθετήθηκαν από 35 συνδικαλιστικούς φορείς του νομού Ιωαννίνων σε πλατιά σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου πριν από το Πάσχα, για από κοινού διεκδίκηση μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και προστασίας του από την ακρίβεια, απεμπλοκή από τον πόλεμο.

Τη δραματική κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών της περιοχής ανέδειξε ο Κώστας Κατσάνος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας. Αναφέρθηκε στην κοροϊδία της κυβέρνησης για «μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα» αναδεικνύοντας ότι από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε ρεύμα, καύσιμα και αγροεφόδια πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι πουλάνε τα κοπάδια τους, ενώ άλλοι σφάζουν ζώα γιατί δεν μπορούν να τα σιτίσουν. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση έχει άμεσα αποτελέσματα, όπως στη μείωση της παραγωγής γάλακτος και μελλοντικά στη φέτα, ενώ παράλληλα υποθηκεύεται η ποιότητα των προϊόντων.

«Αυτή η κατάσταση όμως δεν αποτελεί μονόδρομο. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα κοπάδια μας, να μείνουμε στις καλλιέργειές μας, να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας, να απεμπλακούμε από τον πόλεμο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, τον οργανωμένο αγώνα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε καλώντας «να ενισχύσουμε τους αγροτικούς συλλόγους, το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με σύντομο χαιρετισμό από τον Νίκο Εξαρχο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για κοινό αγώνα της εργατικής τάξης και των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν απολογιστική συνέλευση και εκλογές του Αμπελουργικού Συλλόγου με συμμετοχή δεκάδων μελών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η πανηπειρωτική σύσκεψη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων(2024-01-11 00:00:00.0)
Για την κακοποίηση του γαϊδάρου στον δήμο Ζίτσας(2022-09-01 00:00:00.0)
Απαιτούν αποζημιώσεις 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος(2022-06-29 00:00:00.0)
Οι προτάσεις του περιφερειάρχη στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης(2020-05-13 00:00:00.0)
Ιδρυση αγροτικού συλλόγου στο Δήμο Ζίτσας(2013-06-12 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της «ΔΩΔΩΝΗΣ»(2013-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ