Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με βελτιωμένο ποσοστό η ΔΑΣ στο συνέδριο της ΕΔΟΘ

Σε δεύτερη δύναμη, με βελτιωμένο ποσοστό και διατηρώντας τον αριθμό των 9 μελών στο Γενικό Συμβούλιο, αναδείχθηκε το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) από τις αρχαιρεσίες του 10ου συνεδρίου της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Κι αυτό παρότι το συνέδριο με ευθύνη των άλλων δυνάμεων έκλεισε άρον άρον, μην τυχόν και διεξαχθεί ουσιαστική συζήτηση και προβληματιστεί λίγο παραπάνω κανένας σύνεδρος, με τους αντιπροσώπους των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) απόντες από τις εργασίες, αλλά με μαζική προσέλευση στην κάλπη!

Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, με ομιλίες προσκεκλημένων και εκπροσώπων κομμάτων. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι η κυβέρνηση είναι στο πλάι των εργαζομένων, οι δε του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική τους κυβέρνηση είχε λύσει σχεδόν όλα τους τα προβλήματα. Και, παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν σαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι και άρχισαν να μιλάνε για «διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που είναι σε καλή κατεύθυνση», πρότειναν «να προσλάβει η κυβέρνηση υπαλλήλους σε μια υπηρεσία και να τους κόψει από κάπου αλλού», εμφανίστηκαν ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά ζητώντας εξαιρέσεις κ.ο.κ.

Το Σάββατο οι δυνάμεις της ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, προχώρησαν τις διαδικασίες χωρίς τη νομιμοποίηση συνέδρων (αρνήθηκαν κάθε ψηφοφορία, από φόβο ότι θα καταψηφιζόταν), ψηφίζοντας, εγκρίνοντας και λήγοντας το συνέδριο.

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ χαιρετίζουν τους αντιπροσώπους που την ανέδειξαν σε δεύτερη δύναμη και καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συστρατευθούν μαζί μας. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε κάθε Σωματείο, Σύλλογο, Ομοσπονδία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας».

Κάλεσμα αγώνα από το ΚΚΕ

Στις εργασίες του συνεδρίου της ΕΔΟΘ απηύθυνε χαιρετισμό ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να απορρίψουν τον δρόμο της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού. Να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων, με ζωντανά σωματεία και συλλογικές διαδικασίες, με διεκδικήσεις που συσπειρώνουν αποφασιστικές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. «Για όρους εργασίας, για μισθό και σύνταξη, για Υγεία και Παιδεία, για κοινωνικές παροχές αντάξιες και στο ύψος των απίστευτων δυνατοτήτων που παρέχουν οι επιστήμες και η τεχνολογία σήμερα. Και με προοπτική της πάλης την αφαίρεση των κλειδιών της οικονομίας από τα χέρια μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που την κοινωνική πρόοδο τη μετατρέπουν σε φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους για να γεμίσουν τις τσέπες τους».

Τα αποτελέσματα

Στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου ψήφισαν 553 αντιπρόσωποι, από 567 στο προηγούμενο.

Η ΔΑΣ διατήρησε ψήφους (100) και έδρες (9) και αύξησε το ποσοστό της από 17,6% σε 18,1%.

Η ΔΑΚΕ πήρε 171 ψήφους (από 134) και 15 έδρες (από 12).

Η «Πρωτοπορία» πήρε 99 ψήφους (από 109) και 9 έδρες (από 10).

Η ΑΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 87 ψήφους (από 86) και 8 έδρες (όσες είχε).

Οι «Παρεμβάσεις» πήραν 73 ψήφους (από 67) και 7 έδρες (από 6).

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πήρε 17 ψήφους (από 28) και 2 έδρες (όσες είχε).

Τα υπόλοιπα σχήματα που στο προηγούμενο συνέδριο είχαν πάρει 39 ψήφους και 3 έδρες, στην πλειοψηφία τους δεν εκπροσωπήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ