Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την υπαγωγή των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ

RIZOSPASTIS

Την υπαγωγή των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά (COSCO) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), όπως προβλέπεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, που εδώ και χρόνια παραμένει ανεφάρμοστη, σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του ασφαλιστικού φορέα, ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που καταθέτουν προς τον υπουργό Εργασίας, φέρνοντας στη Βουλή μία από τις διεκδικήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι η εταιρεία παραβιάζει τον Ν. 3863/2010 (αρ. 17) και την απόφαση του υπουργού Εργασίας (με αρ. Φ10221/οικ26816/929/30.2011) με τίτλο «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες», που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση της συγκεκριμένης διάταξης. Στην Υπουργική Απόφαση (περίπτωση 41 του εδαφίου Α'), ως βαριά και ανθυγιεινή εργασία προσδιορίστηκε μεταξύ άλλων εκείνη την οποία παρέχει όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό εντός των λιμενικών χώρων, εκτός των υπαλλήλων γραφείου, φυλάκων και επιστατών. Εξάλλου, με βάση την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, οι εργαζόμενοι της προβλήτας I του Λιμένα Πειραιά, την οποία εκμεταλλεύεται απευθείας η ΟΛΠ ΑΕ, είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και η εργοδότρια εταιρεία καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο εισφορές. Παρατηρείται όμως το παράδοξο οι εργαζόμενοι στις προβλήτες II και III, μολονότι παρέχουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους στην προβλήτα I, να στερούνται αυτό τους το δικαίωμα.

«Οι εργάτες των προβλητών ΙΙ και III, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στη συνδικαλιστική τους οργάνωση Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για το αυτονόητο και νόμιμο, που είναι η υπαγωγή τους στα ΒΑΕ», αναφέρει το ΚΚΕ. Οπως υπενθυμίζει, οι αγώνες τους και η πίεση που άσκησαν εξανάγκασαν τον διοικητή του ΕΦΚΑ να «διευκρινίσει» με εγκύκλιο ότι καθώς οι προβλήτες II και III αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά, οι διατάξεις του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έχουν εφαρμογή για το εργατοτεχνικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε αυτές.

«Παρ' όλα αυτά, η ΣΕΠ ΑΕ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παραβιάζει τη νομοθεσία, μη προβαίνοντας στην καταβολή της προβλεπόμενης ασφαλιστικής εισφοράς για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία των εργαζομένων που εκμεταλλεύεται. Ταυτόχρονα, τα όργανα του ΕΦΚΑ παραλείπουν τον έλεγχο και έτσι δεν εξαναγκάζεται η ΣΕΠ ΑΕ και οι όποιοι υπεργολάβοι να υπαγάγουν το προσωπικό τους στα ΒΑΕ, με αποτέλεσμα να στερείται ο ΕΦΚΑ έσοδα και να ωφελούνται παρανόμως οι εργοδότες. Ετσι, η ΣΕΠ ΑΕ αφενός κλέβει τον ιδρώτα των εργαζομένων και αφετέρου ζημιώνει το Δημόσιο διά της μη καταβολής αυξημένων ασφαλίστρων, που προσιδιάζει με κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων», καταγγέλλουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Στο φόντο αυτό, ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να λάβει μέτρα ώστε: Να υπαχθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των ΒΑΕ. Να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχει υποστεί ο ασφαλιστικός φορέας της χώρας με τη μη καταβολή των νόμιμων εισφορών από μέρους της εργοδότριας εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ