Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Βαρύ το τίμημα για τον λαό και από τη «φθίνουσα πορεία» των κρουσμάτων

Εκτός ορίων οι υγειονομικοί, πάνω από τους μισούς διασωληνωμένους είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Eurokinissi

Για «φθίνουσα πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων» μίλησε χτες σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολή της χρήσης μάσκας, με κριτήριο «οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουμε μια κοινή γραμμή», εξαιρώντας τα νοσοκομεία, τις ΜΦΗ και τα σχολεία. Στη γνωστή λογική της «αμελητέας ποσότητας», η κυβέρνηση προσπερνά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους, ενώ έχει «σφυρίξει τη λήξη» ακόμα και στην υποτυπώδη επιδημιολογική επιτήρηση του προηγούμενου διαστήματος, δίνοντας βέβαια από τώρα «ραντεβού» για τον Σεπτέμβρη με την πανδημία.

Στο μεταξύ, και χτες 21 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.599 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 167 και πλέον το 50,3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επιβεβαιώθηκαν 6.937 νέα κρούσματα, με τα 685 να αφορούν νέες επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.401.927 και των επαναλοιμώξεων 130.005 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

ΠΑΓΝΗ: Τρίωρη στάση εργασίας και συνέλευση προσωπικού των χειρουργείων και του Αναισθησιολογικού

Την ίδια στιγμή, τον δικό τους «Γολγοθά» εξακολουθούν να τραβάνε οι υγειονομικοί, με την εντατικοποίηση να τους τσακίζει, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, και με τα χρωστούμενα ρεπό και τις άδειες να εκτοξεύονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 μ.μ.) για όλο το προσωπικό του χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού και καλεί σε συνέλευση στο αμφιθέατρο στις 9 π.μ., καθώς επιδιώκεται η λειτουργία των 9 χειρουργικών κρεβατιών του νοσοκομείου με αύξηση της εντατικοποίησης και περικοπή αδειών του ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού των δύο Τμημάτων.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιοριστεί τα χειρουργικά τραπέζια (λειτουργούν τα 5), προκειμένου να εξασφαλιστούν προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών. Η αίθουσα ανάνηψης είχε μετατραπεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ, νοσηλεύτριες του Αναισθησιολογικού και του χειρουργείου είχαν μετακινηθεί στις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ), αναισθησιολόγοι υποχρεώθηκαν να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κλίνες ΜΕΘ δεσμεύθηκαν για τα COVID περιστατικά κ.λπ.

Η πλήρης λειτουργία όμως των τακτικών χειρουργείων δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, εκτός αν για άλλη μια φορά θυσιαστούν ρεπό, άδειες και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες του Αναισθησιολογικού. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, την εφαρμογή αναλγησίας για τον οξύ πόνο (μετεγχειρητικά, στα ΤΕΠ κ.λπ.), τη σημαντική λειτουργία του ιατρείου πόνου (τρεις φορές τη βδομάδα), επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, στις ERCP κ.ο.κ. Τουλάχιστον 3 θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, 2 αναισθησιολόγοι συνταξιοδοτήθηκαν (χωρίς να αναπληρωθούν), 2 λείπουν σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.

Ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό του Αναισθησιολογικού επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. 2 νοσηλευτές έχουν μετατεθεί σε Χανιά και Σητεία, 4 συνταξιοδοτήθηκαν (επίκειται άλλη μία συνταξιοδότηση) και 3 έχουν μετακινηθεί σε άλλα Τμήματα του νοσοκομείου (άλλοι 4 είχαν μετακινηθεί στη ΜΑΚ και αλλού και επέστρεψαν πρόσφατα). 2 ειδικευόμενες νοσηλεύτριες που ήρθαν τον Γενάρη φεύγουν τέλη Ιούνη. Συνολικά το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου, τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους βοηθούς θαλάμου, τους τραυματιοφορείς.

Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι σε καθέναν από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις καθαρίστριες οφείλονται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την άδεια του 2021, σε κάποιους οφείλονται και μέρες άδειας του 2020, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει την άδεια του 2022. Στις καθαρίστριες οφείλονται πάνω από 500 μέρες ρεπό και αδειών συνολικά! «Μάλιστα, η διοίκηση απειλεί να κόψει τις κανονικές άδειες στους εργαζόμενους του Αναισθησιολογικού και του χειρουργείου τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να λειτουργήσουν και τα 9 κρεβάτια», σημειώνει το Σωματείο και επισημαίνει ότι προϋπόθεση για την επαναφορά των χειρουργείων χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Σισμανόγλειο: Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία του Θωρακοχειρουργικού

Εδώ και 17 μήνες στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου υπηρετούν μόνο 2 γιατροί, ένας επιμελητής Α' και ένας επιμελητής Β', μετά την παραίτηση του τελευταίου επικουρικού.

Το γεγονός αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι όταν το Σισμανόγλειο είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID «οι συνάδελφοι κάλυπταν τις ανάγκες με 15 εφημερίες ετοιμότητας ο κάθε ένας. Μετά την επανένταξη του νοσοκομείου στις γενικές εφημερίες από 15/3/2022, ενώ το Τμήμα είχε εξαιρεθεί - και σωστά - από τη γενική εφημερία, στις 2/5/2022 η 1η ΥΠΕ το επανέφερε. Οι γιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν 7 - 8 γενικές εφημερίες τον μήνα, 21 - 22 πρωινές και ό,τι επείγον περιστατικό προκύψει από τα 2 Πνευμονολογικά Τμήματα, συν τα τακτικά χειρουργεία. Είναι προφανές ότι το Τμήμα λειτουργεί με τραγική υποστελέχωση και σε συνθήκες ανασφαλούς λειτουργίας, με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης, καθώς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να πάρουν άδεια».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί την άμεση ενίσχυση του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος με 2 ειδικευμένους θωρακοχειρουργούς, ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Τμήμα με ασφάλεια, και την άμεση προκήρυξη τουλάχιστον της μίας κενής οργανικής θέσης επιμελητή Β'.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναζωπύρωση της πανδημίας δύο μήνες μετά τη ...«λήξη» της(2022-07-07 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό(2022-06-07 00:00:00.0)
Πάνω από 26.000 τα θύματα, με τα δημόσια νοσοκομεία εκτός ορίων(2022-03-09 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» η λειτουργία τους ενώ η κυβέρνηση προωθεί το «νέο ΕΣΥ»(2022-03-04 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση για ενίσχυση του νοσοκομείου(2021-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ