Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Ανθυγιεινές εργασιακές συνθήκες, χωρίς μόνιμη δουλειά, με πετσοκομμένα δικαιώματα

«Οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) δεν δικαιούμαστε επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παρότι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας και ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες κρούσματα τη μέρα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ληγμένα γάντια, έλλειψη μολυσματικών κυτίων, μάσκες που δεν είναι υψηλής προστασίας) και σε συνθήκες όχι πάντα κατάλληλες και σύμφωνες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και σε χώρους που υπάρχουν ποντίκια.

Ακόμη, ενώ έχουμε ενημερωθεί προφορικά από την πρόσληψή μας ότι οι συμβάσεις μας θα παρατείνονται έως και τον Νοέμβριο του 2022, οι συμβάσεις που τελικά υπογράφαμε ήταν τρίμηνες, με αποτέλεσμα να είμαστε μετέωροι καθώς με τη λήξη κάθε σύμβασης δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση ότι θα ανανεωθούν. Οι συμβάσεις μας έχουν λήξει από τον Μάρτιο και ακόμη δεν έχουμε υπογράψει την επόμενη σύμβαση που ήδη έχει λήξει. Γεγονός χαρακτηριστικό της διαχείρισης του διοικητικού μέρους του προγράμματος που είχε ανατεθεί σε εργολαβική εταιρεία, της οποίας μάλιστα η σύμβαση έχει λήξει και δεν θα ανανεωθεί».

Τα παραπάνω είναι μέρος μιας ακόμη καταγγελίας που σκιαγραφεί τη «διαχείριση της πανδημίας» με όρους «κόστους - οφέλους» και έρχεται από το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συνέχιση χορήγησης της ειδικής αποζημίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι των ΚΟΜΥ από τις αρχές του 2020 έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της πανδημίας, σε όλη την επικράτεια, διενεργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους - μοριακούς και αντιγονικούς - στις πύλες εισόδου, τυχαίους αλλά και στοχευμένους ελέγχους στον γενικό πληθυσμό, καθώς και στη διερεύνηση συρροών, στην προστασία των ευάλωτων κλειστών δομών, στην ανάληψη του εμβολιασμού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ψυχιατρικές δομές.

Επιπροσθέτως, η αποζημίωση προσωπικού των ΚΟΜΥ και Κέντρων Υγείας κατά του κορονοϊού Covid-19 σταμάτησε να καταβάλλεται από τον Νοέμβρη του 2021, χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση. Αντίστοιχα, στους διοικητικούς υπαλλήλους που στηρίζουν τις δράσεις καθώς και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται τις κλήσεις του 1135 έχουν επίσης παγώσει οι ειδικές αποζημιώσεις χωρίς προειδοποίηση από τον Νοέμβρη και ακόμη δεν έχουν επίσημη ενημέρωση αν θα τα πάρουν αναδρομικά. «Συνάδελφοι που αρνήθηκαν να δουλέψουν εκτός καθημερινής, με ασήμαντο πρόσχημα, εκδικητικά, μεταφέρθηκαν σε άλλη θέση. Ακόμη, οι συνάδελφοι που διαχειρίζονται τις κλήσεις του 1135, που είναι 24ωρη γραμμή, δουλεύουν ενίοτε βάρδιες που απέχουν 8 ώρες μεταξύ τους παράνομα αφού από τον νόμο προβλέπεται ότι δύο βάρδιες πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 11 ωρών. Τέλος, το πρόγραμμα των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ μάς κοινοποιείται καθημερινά μετά τις 6, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε για τις επόμενες μέρες το ωράριό μας ώστε να προγραμματίσουμε τις ζωές μας», καταγγέλλει το Σωματείο και διεκδικεί: Παράταση της ημερομηνίας χρήσης των αδειών από το 2020 και το 2021. Αμεση καταβολή κάθε κυριακάτικης και υπερωριακής εργασίας. Κατάλληλες συνθήκες εργασίας και παροχή του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών. Αμεση αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και καταβολή μισθολογικού κλιμακίου, θέσπιση μοριοδότησης ειδικής εμπειρίας, αναγνώριση επαγγελματικών διπλωμάτων των οδηγών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν συμβάσεις αορίστου χρόνου(2024-03-01 00:00:00.0)
Οι απολυμένοι μηχανικοί καλούνται να δουλέψουν εθελοντικά!(2023-02-09 00:00:00.0)
Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 23 Φλεβάρη(2022-02-18 00:00:00.0)
Αγωνία για την καθυστέρηση της επιχορήγησης(2020-07-24 00:00:00.0)
Ανασφαλείς... στο ΕΚΕΒΙ(2010-01-21 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων(2005-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ