Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Οι προτάσεις του περιφερειάρχη στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Το δικό του μερίδιο στην κοροϊδία των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων ανέλαβε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης (στηρίζεται από τη ΝΔ), με τις προτάσεις που υπέβαλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δήθεν ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο.

Οπως καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας, οι προτάσεις του περιφερειάρχη «προσπαθούν να εγκλωβίσουν την ανησυχία που κυριαρχεί στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους από την άσχημη κατάσταση που βιώνουν, στα σχέδια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ», στην πολιτική που υποστηρίζει «τις μεταποιητικές βιομηχανίες της αγροτικής παραγωγής. Αυτούς εξάλλου χειροκρότησαν και βράβευσαν όλοι μαζί, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, περιφερειάρχης, νυν και πρώην βουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που παραβρέθηκαν στην ειδική εκδήλωση - ημερίδα της "Agrenda", η οποία έγινε αρχές του χρόνου στα Γιάννενα».

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο περιφερειάρχης Ηπείρου μας μιλά όπως και η κυβέρνηση για την αναγκαιότητα των ΠΟΠ προϊόντων, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ από μόνο του ούτε έσωσε ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ", που ενώ αύξησε τις εξαγωγές της και σύμφωνα με δημοσιεύματα παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι δεν είδαν καμία διαφορά, με την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους). Επίσης οι περισσότεροι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών. Επιπλέον, με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης προστέθηκε νέα καθυστέρηση 75 ημερών στην πληρωμή τους από τους βιομήχανους. Ταυτόχρονα η εργατική - λαϊκή οικογένεια περιμένει καμιά προσφορά των σούπερ μάρκετ, μήπως και καταφέρει να αγοράσει προϊόντα ΠΟΠ».

Και προσθέτουν: «Η στάση του κ. περιφερειάρχη φυσικά και δεν μας προκαλεί εντύπωση. Εξάλλου, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη συζήτηση που έγινε αρχές του έτους μετά από αίτημα των εκλεγμένων κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", όπου επιτέθηκε με συκοφαντίες απέναντι στο οργανωμένο συνεπές αγροτικό κίνημα και δεν έκανε κανένα αίτημά μας δεκτό».

Τώρα, επισημαίνουν, «έρχεται να μας μιλήσει για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορονοϊού, με όρους και προϋποθέσεις, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση που συνεχώς επικαλείται "μελέτες" και σχέδια για "τεκμηρίωση των ζημιών με βάση τα οικονομικά δεδομένα" για να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δηλώνει ότι δεν θα μείνει σιωπηλό, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν να βρουν διέξοδο «συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, στο συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δυναμώνοντας την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους».

  • Τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου και τη στήριξη που παρέχουν στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ