Τετάρτη 13 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες
  • Την άμεση αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, αποκαθιστώντας την άνιση μεταχείριση και το διαχωρισμό ελαιοκομικών περιφερειών μέσα στο ίδιο νησί, απαιτεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Με ανακοίνωσή της μεταφέρει την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρόσφατες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τη φετινή καταστροφή της παραγωγής. Η Ομοσπονδία σημειώνει πως «για άλλη μια φορά φαίνεται η επιλεκτική προσέγγιση του οργανισμού, για ποια προϊόντα και για ποιες αιτίες δίνει τις αποζημιώσεις. Είναι υποκριτικό και έξω από την πραγματικότητα οι παραγωγοί να ζουν με την αβεβαιότητα αν θα συμπεριληφθεί το προϊόν τους και η αιτία της καταστροφής του στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Να μπαίνουμε στη διαδικασία του ελέγχου των αιτιών και των συνθηκών που χάνεται η σοδειά μας, στο αν αυτές εμπίπτουν ή όχι στο επιλεκτικό πλάνο του οργανισμού. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τον καρπό ανεξαρτήτου αιτίας, αλλά και για τις τσέπες των μικρομεσαίων παραγωγών, ειδικά τώρα, αν σ' αυτό συμπεριλάβουμε και την εξευτελιστική τιμή του προϊόντος».
  • Στο ίδιο πλαίσιο, παρέμβαση έκανε και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου). Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Η καταστροφή από τις περσινές χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές του νομού Πέλλας ήταν ολοκληρωτική. Ολοι τότε (Ιούνης 2019), υποψήφιοι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, μεσούσης προεκλογικής περιόδου, σπρώχνονταν για το ποιος θα υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματά μας για άμεση καταγραφή της ζημιάς και για δίκαιη αποζημίωση αυτής. Το παραμύθι τους συνεχίστηκε μέχρι και πριν από λίγο καιρό, που τόσο οι βουλευτές της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του νομού με κοινοβουλευτικές "ενέργειες" διεκδικούσαν την άμεση αποπληρωμή του 100% της ζημίας μας, όπως επίσης και συμψηφισμό των εισφορών των αγροτών. Οι μάσκες όμως έχουν πέσει εδώ και χρόνια! Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, έχει αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του. (...) Τα πρόσωπα αλλάζουν, όμως οι αγροτικές πολιτικές παραμένουν οι ίδιες και είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ». Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διεκδικεί να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί αποκλειστικά ο δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, φυτικού και ζωικού, απ' όλες τις αιτίες καταστροφής του. Να μην προχωρήσει η είσοδος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια στο Μεσολόγγι πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων από τις συνέπειες της πανδημίας, με στόχο την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσων τα προϊόντα έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσων τα προϊόντα θα πληγούν.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας καλούν τους πατατοπαραγωγούς και τους αγρότες, σήμερα Τετάρτη, στις 9 μ.μ., σε σύσκεψη στον Καρδαμά στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού γραφείου με θέμα τις καταστροφικές τιμές της πατάτας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ