«Κανείς δεν μπορεί να στερεί στα παιδιά το δικαίωμα στον αθλητισμό»

Ο προπονητής του ΟΦΚΑ «Οδυσσέας» Αγ. Δημητρίου, Θωμάς Κυριαζής, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» για τα προβλήματα στο τμήμα ρίψεων του συλλόγου με αιτία τα σχέδια του δήμου για την κατασκευή γκαράζ

Κυριακή 20 Νοέμβρη 2016

Από παλιότερες προπονήσεις στο χώρο του τμήματος ρίψεων του ΟΦΚΑ «Οδυσσέας»
Δεν χρειάστηκε να περάσουν μόλις λίγα λεπτά στο δημοτικό στάδιο του Αγ. Δημητρίου και στη συνάντηση με τον προπονητή ρίψεων του τοπικού συλλόγου ΟΦΚΑ «Οδυσσέας», Θωμά Κυριαζή, για να δοθεί μια πρώτη ...γεύση του προβλήματος. Τα τηλέφωνα αθλητών των ρίψεων προς τον προπονητή για το πού και σε ποιο σημείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή προπόνηση ήταν η καλύτερη απόδειξη για το τι επικρατεί. Εδώ και ένα χρόνο ο χώρος παραπλεύρως του κυρίως αγωνιστικού χώρου του σταδίου που χρησιμοποιούνταν για τα αγωνίσματα των ρίψεων δεν υπάρχει... Αιτία, τα σχέδια του δήμου για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ για τα αυτοκίνητά του και η μη εύρεση εναλλακτικής λύσης από την έναρξη των εργασιών. Με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στους ίδιους τους αθλητές και ιδιαίτερα αυτούς των μικρών ηλικιών αφού συν τοις άλλοις υπάρχει και η απαγόρευση ρίψεων εντός αγωνιστικού χώρου λόγω του χλοοτάπητα. Ωστόσο, αυτό μάλλον φαντάζει ως το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με αυτό που πρόκειται να συμβεί αφού τα σχέδια περιλαμβάνουν την πλήρη εξαφάνιση του χώρου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, στην ταράτσα του γκαράζ, που θα βρίσκεται στο ύψος του αγωνιστικού χώρου και αποτελεί τον πρώην χώρο ρίψεων, προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο γήπεδα 5Χ5. Μάλιστα, σύμφωνα με τη στατική μελέτη, η ταράτσα δεν μπορεί να σηκώσει το χώμα που θα χρειαζόταν σε περίπτωση ανακατασκευής στο σημείο του χώρου των ρίψεων.


Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και τα προβλήματα που επιφέρει μας μίλησε αναλυτικά ο Θωμάς Κυριαζής.

«Ακρωτηριάζουν το τμήμα ρίψεων και διώχνουν τα παιδιά»

-- Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

-- Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό καθώς ένα χρόνο τώρα δεν έχουμε χώρο να αγωνιστούμε στις ρίψεις και την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση από πλευράς του δήμου. Μάλιστα, εντός της ερχόμενης βδομάδας υπάρχει ΔΣ και για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά κανείς δεν μας έχει υποσχεθεί κάτι όσον αφορά κάποια εναλλακτική λύση. Φυσικά, ούτε και για το εάν τελικά επιστραφεί ο χώρος σε μας. Εάν τελικά προχωρήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια, ουσιαστικά ακρωτηριάζουν το τμήμα ρίψεων και οδηγούν προς την έξοδο όσα παιδιά συμμετέχουν σε αυτό.

-- Ποια η αιτία του προβλήματος;

-- Το σχέδιο στην Πολεοδομία αυτή τη στιγμή δείχνει την κατασκευή υπόγειου γκαράζ για τον δήμο και δύο μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 στην οροφή, που θα βρίσκεται στο ύψος του Δημοτικού Σταδίου. Είναι προφανές ότι αυτά μελλοντικά θα αξιοποιηθούν και εμπορικά, με τη χρήση τους να περιλαμβάνει κάποιο κόστος αφού θα νοικιάζονται. Ετσι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο αθλητισμός και σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει άλλη μορφή, γίνεται επιχείρηση με σκοπό το κέρδος. Αντίθετα, όσον αφορά τα δικά μας αγωνίσματα, δεν είναι απ' αυτά που για κάποιους θεωρούνται προσοδοφόρα. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμα αυτών των παιδιών στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο κομμάτι που εμείς θεωρούμε πιο σοβαρό, που είναι η διαπαιδαγώγησή τους στον αθλητισμό και τη μετέπειτα ζωή τους.

-- Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εναλλακτική λύση;

-- Οπως είπα πριν, δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση για κάποια εναλλακτική λύση. Αντίθετα, εκείνο που έχει ειδοποιήσει η δημοτική αρχή είναι ότι η πλάκα του γκαράζ που θα φτιαχτεί δεν αντέχει στατικά την προσθήκη χώματος προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα αγωνίσματα των ρίψεων. Ωστόσο, πέραν αυτών, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι απλά τεχνικό. Αντίθετα, είναι θέμα πρωτοβουλίας και βούλησης από πλευράς αρμοδίων και εάν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Αντίθετα, συνεχώς θα ανακαλύπτουμε από ένα τεχνικό θέμα ώστε να πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω και να μη γίνει ποτέ.

-- Τι συνέπειες έχει η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

-- Ουσιαστικά, το πρόβλημα της άθλησης δεν έχει λυθεί εδώ και ένα χρόνο που υπάρχει το πρόβλημα. Απλά παίρνουμε τα παιδιά κάποιες φορές και πηγαίνουμε στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά - όσο δηλαδή υπάρχει και αυτός ο χώρος ακόμα - και άλλες φορές στο ΟΑΚΑ από δύο φορές τη βδομάδα. Αυτό αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας 12 - 15, που έχουν ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα, με σχολείο, φροντιστήρια, αγγλικά κ.τ.λ., δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αποτέλεσμα είναι ειδικά αυτή η κατηγορία να πηγαίνει μια φορά τη βδομάδα στις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά και κάποιες φορές εδώ στον Αγ. Δημήτριο να κάνουν ακόντιο και δίσκο. Οταν μπορούν να ρίξουν. Γιατί κάποιες φορές δεν μπορεί να συμβεί αυτό και κάνουμε άλλου είδους προπόνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικροί «βοηθοί πυροσβέστες» αναδείχθηκαν από την περιβαλλοντική δράση του «κόκκινου Αερόστατου» (2022-06-01 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο σπουδαίος Γιούρι Σέντιχ (2021-09-15 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Πέτρος Παπαγεωργίου (2020-07-30 00:00:00.0)
«Σε αναγκάζουν ακόμα και αν αγαπάς κάτι να το εγκαταλείψεις» (2016-11-20 00:00:00.0)
«Στοιχειωμένα στάδια» (2006-05-07 00:00:00.0)
«Θύμα» της Ολυμπιάδας (2003-11-18 00:00:00.0)