ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται τα σενάρια και τα ερωτήματα για τη δολοφονία του πρέσβη

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «εντελώς γελοίες» εικασίες για τη δική της εμπλοκή, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία

Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016

Από τη χτεσινή κηδεία του Ρώσου διπλωμάτη στη Μόσχα
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Με μεγάλες τιμές κηδεύτηκε χτες στη Μόσχα ο μέχρι πρότινος πρέσβης της Ρωσίας στην Αγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, που το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από έναν νεαρό Τούρκο, τροφοδοτώντας με νέα δεδομένα τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη τη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον.

Η τελετή για τον Καρλόφ έγινε στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, με την παρουσία και του Προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οργανώθηκε η δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη. Η τουρκική πλευρά επιμένει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη και της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη.

Προχτές, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ανώνυμες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τους οποίους η ανάμειξη Γκιουλέν πιθανώς να εμπλέκει και τις ΗΠΑ, που εδώ και καιρό καθυστερούν τη δικαστική απόφαση και διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν (σ.σ. ζει στην Πενσιλβάνια) στην Τουρκία. Αντιδρώντας έντονα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στο «Φοξ Νιους», χαρακτήρισε «εντελώς γελοίους» τους ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον εμπλέκεται στη δολοφονία με οποιονδήποτε τρόπο, προσθέτοντας ότι «πραγματικά δεν βοηθά σε αυτό το στάδιο των ερευνών να λέγονται τέτοια, ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ αναμείχτηκαν ή ενθάρρυναν ή δελέασαν ή είχαν οποιοδήποτε ρόλο στα γεγονότα στην Αγκυρα... Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε άλματα αυτού του είδους που μερικοί κάνουν στην Τουρκία».

Χτες, τουρκικά ΜΜΕ απέρριπταν την προχτεσινή είδηση (που μετέδωσε και το ρωσικό ITAR - TASS επικαλούμενο την αραβική εφημερίδα «Αλ-Γιουμ Αλ-Σαμπέα») ότι την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε η οργάνωση «Φατάχ αλ Σαμ» (σ.σ. πρώην «Μέτωπο αλ Νούσρα»). Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι τα χαρακτηριστικά της επίθεσης δεν ταιριάζουν στον τρόπο δράσης της «Φατάχ αλ Σαμ», που γενικά επιδιώκει «χτυπήματα» με πολλά θύματα.

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες, επιβεβαιώνεται ότι η δολοφονία Καρλόφ ήταν μέρος μιας καλοστημένης επιχείρησης. Πληροφορίες της «Χουριέτ» ανέφεραν χτες ότι, μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, πρώτα έφτασαν στο σημείο δύο τροχονόμοι που βρίσκονταν στην περιοχή και μετά ακολούθησε επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Αγνωστο παραμένει γιατί ο Ρώσος διπλωμάτης δεν συνοδευόταν από δυνάμεις της ασφάλειας, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες σε όλη την Τουρκία, με συχνές επιθέσεις ενόπλων ή βομβιστών.

Αλλες πληροφορίες - η διασταύρωση των οποίων βέβαια δεν είναι εύκολη - επιμένουν ότι ο 22χρονος είχε επαφές με την οργάνωση FETO του Γκιουλέν, ενώ την Κυριακή είχε ζητήσει άδεια από την υπηρεσία του (όπως φέρεται να είχε κάνει και την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη). Μεταξύ άλλων, οι σπουδές του είχαν χρηματοδοτηθεί από επιχειρηματία που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών κατά της τρομοκρατίας, λόγω διασυνδέσεων με τη FETO.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλά κρατεί το πολύπλευρο παζάρι (2018-11-22 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα σήμερα ο Πούτιν με πολύπλευρη ατζέντα (2018-04-03 00:00:00.0)
Δεν εκτονώνεται η αντιπαράθεση με την ΕΕ (2017-03-28 00:00:00.0)
Επαναξιολογεί τις «αντιτρομοκρατικές» της συνεργασίες (2017-01-05 00:00:00.0)
Επαφές Τσελίκ στην Αθήνα (2016-11-04 00:00:00.0)
Νέες αποπομπές από τις δυνάμεις ασφαλείας (2016-11-04 00:00:00.0)