Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αποπομπές από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι αποπομπές δημοσίων υπαλλήλων και ατόμων που υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, Στρατό κ.τ.λ. στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον περασμένο Ιούλη. Οπως ανακοίνωσε χτες επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών, ακόμα 1.218 χωροφύλακες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων 419 αξιωματικοί και 604 υπαξιωματικοί. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό του πρακτορείου «Αναντολού», η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα απολύσει οριστικά ή απομακρύνει από τις θέσεις τους συνολικά 110.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικούς κ.τ.λ. για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι συνδέονται με το πραξικόπημα ή με την οργάνωση FETO του Γκιουλέν (που η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας).

Στο μεταξύ, οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίζονται. Χτες, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της βίζας «τότε θα αναστείλουμε τη συμφωνία μας με την ΕΕ... Δεν θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους. Είχαμε πει αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου... Η υπομονή μας εξαντλείται». Τεταμένη ατμόσφαιρα αποτυπώνουν και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που είπε ότι «η Γερμανία, που εδώ και χρόνια προστατεύει το PKK και το DHKP-C, έχει γίνει η πίσω αυλή της γκιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης... Εχει γίνει ένα σημαντικό καταφύγιο τρομοκρατών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδιαφέρον έχει ανακοίνωση που εξέδωσε στις 28 Οκτώβρη η ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ», σημειώνοντας ότι η Αγκυρα υπέβαλε αίτημα για αύξηση του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Τουρκία από τη Ρωσία. Μετά από αύξηση της τάξης του 9,3%, πλέον στην Τουρκία θα ρέουν καθημερινά 82,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το αίτημα κατατέθηκε μετά από σοβαρές βλάβες που προκάλεσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας έκρηξη σε αγωγό αερίου στην ανατολική Τουρκία, μέσω του οποίου γίνονταν εισαγωγές ιρανικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Ματζίντ Ακαμπαμπαέι, απέδωσε την έκρηξη στη δράση ενόπλων ομάδων (υπονοώντας το ΡΚΚ;) μιλώντας για προσωρινή αναστολή των εισαγωγών από το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ