Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

ΡΩΜΗ.--

Σχεδόν 70 μετασεισμοί καταγράφτηκαν στην κεντρική Ιταλία τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη, μεγαλώνοντας την ανησυχία των χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που έχουν βρεθεί άστεγες μετά και από τους τελευταίους σεισμούς. Μάλιστα, μία από τις δονήσεις ήταν 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν νέες σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί.

Βέβαια, μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στις επαρχίες Ούμπρια και Μάρκε, όπου δημοσιεύματα εμφανίζουν τους άστεγους να φτάνουν μέχρι και τις 40.000. Από τη μεριά της, επίσημα, η κυβέρνηση μιλά για 28.000 άστεγους, που έχουν μέχρι σήμερα δεχτεί τη βοήθεια των κρατικών υπηρεσιών.

Χτες, ο υπουργός Yποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, είπε ότι «για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτούνται μεγάλα ποσά, διότι τα τελευταία είκοσι χρόνια δαπανήθηκαν λίγα χρήματα», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να γίνουν σταδιακές παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται τέσσερα με επτά δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

Φυσικά, αν η - κατά πολλούς - «αριστερή» κυβέρνηση του Ρέντσι είχε ως προτεραιότητά της την ολοκληρωμένη αντισεισμική προστασία του ιταλικού λαού, θα μπορούσε να είχαν ληφθεί διάφορα έγκαιρα μέτρα, στο φόντο και της πολύ πρόσφατης τραγικής εμπειρίας π,χ. από το σεισμό στην πόλη Λ' Ακουιλα, το 2009, με πάνω από 300 νεκρούς. Μέλημα της κυβέρνησης Ρέντσι δεν είναι άλλο από το πώς θα αξιοποιήσει τις συνέπειες του σεισμού στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών εντός ΕΕ σχετικά με την «ευελιξία» στην εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων και εξαιρέσεων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και να δείξει ότι κάνει έργο, ενόψει και του δημοψηφίσματος για συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκέμβρη, για το οποίο οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να χάνει έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ