Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις και τα παζάρια...

Παιχνίδια παιδιών με φόντο φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στο νότιο προάστιο της Μοσούλης, Καγιάρα

Copyright 2016 The Associated

Παιχνίδια παιδιών με φόντο φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στο νότιο προάστιο της Μοσούλης, Καγιάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως νέα «νίκη» των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού προβλήθηκε, χτες, από ορισμένα διεθνή ΜΜΕ η είσοδος Ιρακινών κομάντος για πρώτη φορά στην ανατολική συνοικία της Μοσούλης, Αλ Ιντισάρ. Ωστόσο, ακόμη δυσκολότερη υπόθεση από την ανακατάληψη νέων εδαφών αποδεικνύεται η εδραίωση της θέσης των ιρακινών δυνάμεων στις περιοχές που περνούν υπό τον έλεγχό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο ανατινάξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά και οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε μονάδες του ιρακινού στρατού στο ανατολικό προάστιο της Μοσούλης, Γκογκτζιάλι, που ανακαταλήφθηκε από τον ιρακινό στρατό στις αρχές της βδομάδας και υποτίθεται πως έχει «καθαριστεί» από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους».

Και ενώ οι μάχες παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, εντείνεται, όσο περνούν οι μέρες, το δράμα των άνω των 5.000 αμάχων, που εκτιμάται πως εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης, την τελευταία βδομάδα. Οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε βομβαρδισμένες περιοχές.

Με φόντο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, εμφανίστηκε χτες με 30λεπτο ηχητικό μήνυμά του καλώντας τους υποστηρικτές του να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να αντισταθούν στον ιρακινό στρατό, «να κάνουν τη νύχτα μέρα» και «να κάνουν το αίμα των εχθρών να ρέει σαν ποτάμι».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε (βράδυ Τετάρτης) πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα παζάρια με την Τουρκία σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να έχει σε επιχειρήσεις στην «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για το ρόλο της στη μελλοντική κατάληψη της Ράκα, αλλά τώρα προχωρούμε με την επιχείρησή μας σύμφωνα με το σχέδιό μας». Ωρες αργότερα, ο Τάλαλ Σίλο, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF, που απαρτίζονται από Κούρδους και Αραβες μαχητές οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ), δήλωσε κατηγορηματικά πως αυτοί θα ηγηθούν της επιχείρησης στη Ράκα και πως σε αυτήν «δεν θα υπάρξει τουρκική συμμετοχή».

Φονικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας

Χτες, ένα 24ωρο πριν από την εφαρμογή, σήμερα, της ρωσικής 10ωρης παύσης των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, αντικαθεστωτικές ομάδες ενόπλων κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στο δυτικό τμήμα της πόλης, που τελεί υπό τον έλεγχο του στρατού. Σκότωσαν τουλάχιστον 12 αμάχους και τραυμάτισαν πάνω από 200 άλλους, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ