ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
Λύση προς όφελος υγειονομικών και ασθενών διεκδικεί το σωματείο

Νέες παρεμβάσεις χτες και τις επόμενες μέρες

Παρασκευή 20 Γενάρη 2017

Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Θεαγένειο»
Παρέμβαση στη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης απαιτώντας για άλλη μια φορά τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ), που θα είναι στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου και θα στελεχώνεται με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις αυταρχικές πρακτικές της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που τη Δευτέρα 16/1, έδωσε εντολή στους νοσηλευτές «να εκτελούν τα καθήκοντα της διάλυσης των χημειοθεραπευτικών μέχρι να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας» για το ποιανού αρμοδιότητα είναι η διάλυση των κυτταροστατικών. Ταυτόχρονα, απειλεί τους εργαζόμενους ότι «τυχόν άρνηση οποιουδήποτε νοσηλευτή να εκτελεί τη συγκεκριμένη εντολή (...) θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα».

Το Σωματείο είχε αποφασίσει την απόσυρση των νοσηλευτών από τη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τις χημειοθεραπείες των ασθενών, από την επόμενη Δευτέρα 23 Γενάρη, έχοντας προαναγγείλει από τον Σεπτέμβρη την πρόθεσή τους να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, πιέζοντας για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν και νέα παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη λειτουργία ΚΜΔΚΦ στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αρρώστων, με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων αφού - όπως λένε - θα περιοριστεί η κατασπατάληση των φαρμάκων.

Μέχρι τώρα οι διαλύσεις των φαρμάκων γινόταν στους ορόφους των κλινικών και ό,τι μπουκαλάκι περίσσευε πετιόταν. Πρόκειται για πανάκριβα φάρμακα που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και δεν πρέπει να χάνεται ούτε χιλιοστό του γραμμαρίου. Τελικά μετά από εισαγγελική παρέμβαση, πέτυχαν ώστε σήμερα η πλειοψηφία των θεραπειών να διαλύεται στον 9ο όροφο του «Θεαγενείου», όπου βρίσκεται η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και εκτελούνται καθημερινά περισσότερες από 150 χημειοθεραπείες.

Οι ασθενείς είναι στο πλευρό των εργαζομένων και μέχρι χτες περισσότεροι από 230 είχαν υπογράψει το σχετικό κείμενο συμπαράστασης. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς τη Δευτέρα 23 Γενάρη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Πιεσμένοι από τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, χτες, τόσο ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου, άρχισαν να μιλούν για την αναγκαιότητα ένταξης στον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου, ΚΜΔΚΦ. Επιπλέον, ανακοινώνουν ότι δρομολογείται η προμήθεια Ρομποτικού Συστήματος Διάλυσης Κυτταροστατικών.

Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής, στις αρχές Νοέμβρη του 2016, είχαν καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα. Δύο μήνες μετά, η Ερώτηση παραμένει αναπάντητη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση αύριο στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο (2017-09-07 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική επιφυλακή στο «Θεαγένειο» (2017-01-24 00:00:00.0)
Απαράδεκτες πρακτικές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (2017-01-19 00:00:00.0)
Διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τις συνθήκες δουλειάς (2016-12-22 00:00:00.0)
Απαράδεκτες συνθήκες στο «Θεαγένειο» (2010-01-16 00:00:00.0)