«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Παρέμβαση για τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017

Την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να συζητήσουν σε σωστή και επιστημονική βάση με τους μαθητές και τους γονείς τους και να μην επιτρέψουν να καλλιεργηθούν στους μαθητές αντιδραστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή την εγκύκλιο για την εφαρμογή της «Θεματικής Εβδομάδας» στα Γυμνάσια της χώρας.

Η «Θεματική Εβδομάδα» έχει τίτλο «Σώμα και ταυτότητα» και ως ενότητές της ορίζονται οι εξής: α) Διατροφή και ποιότητα ζωής, β) Πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων, γ) Εμφυλες ταυτότητες.

Στη σχετική τοποθέτησή τους στο ΔΣ της ΟΛΜΕ οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης δεν είναι αθώες», σημειώνοντας πως υπάρχει πια αρκετή πείρα για το πώς επιδιώκεται να αξιοποιηθούν τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, ότι «ο τίτλος της "Θεματικής Εβδομάδας" και η θεματολογία που θέτει το υπουργείο σχετίζονται με ζητήματα διαμόρφωσης συνείδησης και στάσης ζωής των μαθητών» και η επιλογή τους δεν είναι καθόλου τυχαία. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα ζητήματα που επιλέγονται δεν είναι ασύνδετα με τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται μέσα και έξω από τα σχολεία και ότι «οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρεμβαίνουν με επιστημονικό αλλά και συστηματικό τρόπο και να συμβάλουν στην ανάδειξη των αιτίων που τα προκαλούν αλλά και στην αντιμετώπισή τους». «Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε απλά υποκρισία αλλά και προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας:

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών εργάζεται καθημερινά μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες με μεράκι και δημιουργική ανησυχία για τη μετάδοση της επιστημονικής αλήθειας, για την καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών, για την υπεράσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση μαζί με τους μαθητές ενός καλύτερου κόσμου. Αυτός είναι, κατά τη γνώμη μας, ο πιο σημαντικός ρόλος του εκπαιδευτικού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν τον νέο γύρο πιέσεων για την «αξιολόγηση» (2023-12-12 00:00:00.0)
Στον δρόμο του αγώνα, της ενότητας των εργαζομένων, της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας (2021-12-04 00:00:00.0)
Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική (2021-10-13 00:00:00.0)
«Αγκαλιά» με την κυβέρνηση... (2017-05-10 00:00:00.0)
Απάντηση στις «Παρεμβάσεις» για τη Θεματική Εβδομάδα (2017-02-10 00:00:00.0)
Αποφασίζει και διατάζει το υπουργείο (1997-03-22 00:00:00.0)