Απεργιακή προετοιμασία από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017

Από τη συζήτηση του α' γραμματέα της ΠΕΜΕΝ με τους σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Σύσκεψη - εκδήλωση για την απεργία της Πρωτομαγιάς, οπότε και θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία σε όλη τη χώρα, διοργάνωσαν την Τετάρτη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφικού υλικού σημαντικών στιγμών των απεργιών της 1ης Μάη, ενώ προβλήθηκε και βίντεο αφιερωμένο στην Πρωτομαγιά.

Ομιλητής ήταν ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, ο οποίος τόνισε: «Συνεχίζουμε την προετοιμασία της απεργίας για την 1η Μάη, με εξορμήσεις, παρεμβάσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, στον Οίκο Ναύτη, στο ΚΕΣΕΝ, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, με τη συγκρότηση των απεργιακών κλιμακίων». Πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, προετοιμάζουμε νέους απεργιακούς αγώνες».

Τη Δευτέρα 1η Μάη, τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 6 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και εγκρίθηκε η διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ, με αφορμή το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου με θύματα πρόσφυγες, καταδικάστηκαν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, με τη νέα βάρδια των ναυτεργατών

«Λένε ότι τίποτα δεν αλλάζει, σπέρνουν τη μοιρολατρία. Κι όμως: Οι ναυτεργάτες απέκτησαν την πρώτη ΣΣΕ μέσα στην πυρά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1943 στο Λονδίνο, τη στιγμή που χιλιάδες απ' αυτούς έδιναν και τη ζωή τους στα πλοία, στο πλαίσιο του ανεφοδιασμού. Το 1886 στο Σικάγο 185.000 εργάτες κέρδισαν το 8ωρο, τουλάχιστον 200.000 μείωσαν το χρόνο εργασίας τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες. 131 χρόνια μετά μάς λένε ποια ΣΣΕ; Ποια Κοινωνική Ασφάλιση; Τσακίζουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Μόνος τίποτα δεν μπορείς να αλλάξεις. Η πείρα έχει δείξει το μεγαλείο και την αποτελεσματικότητα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα».

Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε να μιλάει χτες ο Θανάσης Ευαγγελάκης, α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ στους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στον Ασπρόπυργο, σε εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ.

Ο Θ. Ευαγγελάκης αναφέρθηκε στις πάγιες αξιώσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως αυτές διατυπώθηκαν και στην τελευταία συνέλευσή της, οι οποίες σηματοδοτούν την παραπέρα λεηλασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε την αξίωση των εφοπλιστών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τους σπουδαστές των ΑΕΝ για το 1ο και 2ο εκπαιδευτικό ταξίδι τους.

Παράλληλα, επισημαίνοντας την επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, τόνισε: «Κρέας για τα κανόνια και τα κέρδη τους δε θα γίνουμε. Οποιο πρόβλημα κι αν πιάσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, θα φτάσεις στην ίδια ρίζα: Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής».

Υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, κάλεσε τους σπουδαστές της ΑΕΝ να συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη 48ωρη απεργία στα καράβια (2017-05-12 00:00:00.0)
Οργανώνονται απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (2010-10-01 00:00:00.0)
Συντονίζονται αγωνιστικά (2004-11-09 00:00:00.0)
Παράγουν «φτηνό κρέας» για τους εφοπλιστές (2003-10-30 00:00:00.0)
Αρχισαν κατάληψη ενάντια στο έκτρωμα του Ανωμερίτη και των εφοπλιστών (2003-04-10 00:00:00.0)
«Θα απαντήσουμε στο ΥΕΝ όπως του αξίζει» (2001-11-09 00:00:00.0)