Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Αρχισαν κατάληψη ενάντια στο έκτρωμα του Ανωμερίτη και των εφοπλιστών

Με τους φακέλους του συνδικαλιστικού της Ασφάλειας προσπάθησε να απαντήσει ο υπουργός των εφοπλιστών

Κατάληψη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου ξεκίνησαν οι σπουδαστές της, από τη 1 χτες το μεσημέρι, δίνοντας τη δική τους απάντηση στο κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο γυρίζει ολόκληρο το κεφάλαιο της ναυτικής εκπαίδευσης στην εποχή των «μπιτσικόμηδων». Η κατάληψη της μεγαλύτερης ναυτικής Ακαδημίας της χώρας, αποφασίστηκε από μια μαχητική και μαζική γενική συνέλευση των σπουδαστών της και αποτελεί τον προπομπό για ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλες τις Ακαδημίες της χώρας.

Οι σπουδαστές, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, δεν έχουν καμία πρόθεση να αποδεχτούν το κείμενο αυτό και να γίνουν τα «πειθήνια» όργανα του κάθε εφοπλιστή. Να γίνουν, δηλαδή, ημικαταρτισμένοι ναυτεργάτες, χωρίς διπλώματα, με πιστοποιητικά - μπακαλόχαρτα, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα που οι σπουδαστές ξεκινούσαν τον αγώνα τους, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, έσπευδε να προκαλέσει με τα γνωστά πια προβοκατόρικα και συκοφαντικά παραληρήματά του, ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια, πιάνοντας στο στόμα του τους πρωτοπόρους αγωνιστές του ταξικού ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ταυτόχρονα αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας είναι εδώ!

Συγκεκριμένα, αφού αποφάνθηκε ότι συμφωνούν οι πάντες με το τερατούργημά του, έκανε στη συνέχεια... παρατήρηση προς το «Ρ», γιατί αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματά του για τη ναυτική εκπαίδευση, στην παλιά ιδιωτική σχολή «Πυθαγόρας» και δεν αναφέρεται και στη σχολή «Απόστολος Παύλος» «της οποίας δίπλωμα έχει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ κ. Τούσσας. (...) ο κ. Τούσσας δεν έχει πτυχίο ΑΕΝ»! «Δεν μπορεί - συνέχισε - ο "Ριζοσπάστης" να μιλάει εναντίον των σχολών, αλλά υπέρ των πρακτικών της ΠΕΜΕΝ»! Αυτό όταν και στον τελευταίο ναυτεργάτη είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ είναι A΄ μηχανικός και όταν από τα μέσα Γενάρη μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, σπουδαστές, ναυτεργάτες και εκπαιδευτικοί ήταν καθημερινά στους δρόμους, δίνοντας ένα μεγαλειώδη αγώνα ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο. Και ήταν αυτός, ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης, που στις 7 Φλεβάρη δεσμεύτηκε απέναντι στους σπουδαστικούς Συλλόγους ότι «θα ληφθούν υπόψη τα περισσότερα από τα αιτήματά σας», για να καταθέσει τελικά το νομοσχέδιο στη Βουλή, χωρίς να αλλάξει ούτε ένα κόμμα!

Χτες η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, εξέδωσε ανακοίνωση προς τους ναυτεργάτες και κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζει ότι αυτοί που σκορπούν τον όλεθρο σε βάρος του ιρακινού λαού, έχουν κηρύξει τον πόλεμο και ενάντια στο σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Ειδικά για τη ναυτεργατική οικογένεια, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο τερατούργημα του ΥΕΝ «σηματοδοτεί την ένταση της επίθεσης της "ιερής συμμαχίας" ΥΕΝ - εφοπλιστές - ΠΝΟ σε βάρος των μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών». Ταυτόχρονα, ακριβώς αυτή η συμμαχία είναι που «στην "επιτροπή διαχείρισης κρίσης στο Ιράκ" απορρίπτουν τις προτάσεις της ΠΕΜΕΝ για την προστασία της ζωής και της υγείας των ναυτεργατών, όταν την ίδια ώρα το πλήρωμα της φρεγάτας "Κουντουριώτης" εμβολιάστηκε υποχρεωτικά με το εμβόλιο του άνθρακα». «Είναι προφανές - επισημαίνει - ότι κυβέρνηση - ΥΕΝ - εφοπλιστές - ΠΝΟ θεωρούν τους ναυτεργάτες φτηνό αναλώσιμο είδος για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου».

Καταγγέλλει ακόμα ότι τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν επεξεργαστεί και προωθούν επιπρόσθετα αντιναυτεργατικά μέτρα και υπογραμμίζει: «Το συνδικαλιστικό της ασφάλειας του ΥΕΝ, με ωμή παρέμβαση μέσα στις "δημόσιες ναυτικές σχολές" και στα καράβια, συκοφαντεί τις διεκδικήσεις της ΠΕΜΕΝ και των Σπουδαστικών Συλλόγων των μηχανικών, των ναυτεργατών, των σπουδαστών. Η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η απεμπλοκή της Ελλάδας, η αυτοδιάθεση των λαών, η προστασία των ναυτεργατών είναι κομματικοποίηση για τους πολιτικούς εκπροσώπους των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου! Ομως η άγρια εκμετάλλευση, ο ιδρώτας, το αίμα, η ζωή των ναυτεργατών, τα ναυτικά εγκλήματα για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου είναι εθνική πολιτική - εθνικό συμφέρον»! Η ΠΕΜΕΝ καλεί όλους τους ναυτεργάτες, τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τους αγώνες τους και να ετοιμαστούν για απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ