Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα
Τρίτη 2 Μάη 2017

Λάρισα
Με το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις σε 80 πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στην Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο

Στην Πάτρα, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, ξεχώρισε η συμμετοχή πολλών επιχειρησιακών σωματείων με τα μπλοκ τους («Frigoglass», «Hellas Can» κ.ά.). Η εκδήλωση άνοιξε με εργατικά επαναστατικά τραγούδια, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Βελόνας, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία, με κατάληξη στα Ψηλά Αλώνια. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Πύργο, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο, Σπάρτη και αλλού.

Στη Ζάκυνθο, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, σε συνέχεια των πρόσφατων μαζικών κινητοποιήσεων για τα σκουπίδια και το νοσοκομείο.

Σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Συνδικάτα όπως αυτά των Τροφίμων - Ποτών, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», του «Νηρέα», του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας κ.ά., ήταν αυτά που έδωσαν το στίγμα της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στη Χαλκίδα. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Νηρέα». Κάνοντας ειδική αναφορά στους εργατικούς αγώνες που αναπτύσσονται στην περιοχή (τσιμέντα, ρετσινάδες, ΔΕΥΑΧ, «Νηρέας», εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και «Ζούρας»), τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να γίνει η πείρα από αυτούς τους αγώνες εφαλτήριο για οργάνωση παντού.

Γιάννενα
Στη Λιβαδειά, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους απλήρωτους εργαζόμενους του ομίλου «Ζούρα», ενώ συγκεντρώθηκε οικονομική βοήθεια για τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων της επιχείρησης «Καρυπίδης».

Στη Λαμία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου και πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ η διοίκησή του καλεί σε ευρεία σύσκεψη συνδικάτων και φορέων αύριο, για την προετοιμασία της νέας πανεργατικής απεργίας.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία στα Γιάννενα, από εργαζόμενους όλων των κλάδων, επιτροπές ανέργων, φοιτητικών συλλόγων, καθώς και συνταξιούχων, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου για την Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στην Αρτα, με τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου για την Πρωτομαγιά. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γάλλιος.

Στη Λευκάδα, από την πλατεία Αγίου Μηνά, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλέκος Βερροιώτης, ξεκίνησε πορεία με κατάληξη το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Μαρκά), όπου έγινε ειδική μνεία στους δυο Λευκαδίτες, τους Κώστα Γιαμαλάκη και Βασίλη Φίλιππα (Τάμπανο), που εκτελέστηκαν το Μάη του 1944 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Ηράκλειο
Στην Πρέβεζα, μετά την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές μετέβησαν στον Αγιο Θωμά, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σταύρου Κάππα, εκτελεσμένου κομμουνιστή στην Καισαριανή.

Στο Αγρίνιο, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μιχάλη Κατσιγιάννη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εργατικής Τάξης.

Στη Θεσσαλία

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας και σε άλλες 5 μικρότερες πόλεις.

Ιδιαίτερο στοιχείο ήταν η μαζική συμμετοχή προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό του Κουτσόχερου, 15 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, έφτασαν με λεωφορεία στο χώρο της συγκέντρωσης, στην οποία συμμετείχαν με αγωνιστικό ενθουσιασμό, κρατώντας κόκκινα γαρίφαλα και ανεμίζοντας σημαίες του ΠΑΜΕ. Το ΕΚΛ έχει αναπτύξει ταξικούς δεσμούς με τους πρόσφυγες, ενώ τις προηγούμενες μέρες, παρά τα εμπόδια που προσπάθησε να βάλει ο κρατικός μηχανισμός, η διοίκηση του ΕΚΛ ενημέρωσε τους πρόσφυγες για τις πολύμορφες εκδηλώσεις του για την Πρωτομαγιά και τους κάλεσε στην απεργιακή συγκέντρωση. Ανάλογες πρωτοβουλίες πήραν οι ταξικές δυνάμεις και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς, με επισκέψεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο «Μόζα» στο Βόλο και στην είσοδο των Τρικάλων.

Χαλκίδα
Στη Λάρισα, η μαζική απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων από μέλη της θεατρικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου, ενώ ομιλητής ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση το στρατόπεδο της 1ης Στρατιάς, ενώ μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που βρίσκεται εκεί.

Στην πύλη του στρατοπέδου, όπου κατέληξε η πορεία, αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΛ συναντήθηκε με εκπρόσωπο της 1ης Στρατιάς, στον οποίο παρέδωσε ψήφισμα με την απαίτηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής να μη συμμετέχει η χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.

Στο Βόλο, στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου, έντονη ήταν η παρουσία εργατών από τα εργοστάσια στις Βιομηχανικές Περιοχές. Ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος, όπου σε εργατική διαδήλωση το 1936 σκοτώθηκε ένας εμποροράπτης.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία). Ακολούθησε πορεία έως την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα χαιρέτισαν ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, και η Κλεοπάτρα Ζούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών. Την ομιλία έκανε η Χαρά Κούτρα, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε πορεία.

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Ελασσόνα, Φάρσαλα, Καλαμπάκα, Σκόπελο και Αλμυρό.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώσεις έγιναν σε Κατερίνη, Σέρρες, Βέροια, Νάουσα, Πολύγυρο, Εδεσσα, Γιαννιτσά και Κιλκίς. Στις Σέρρες η απεργιακή κινητοποίηση ήταν διπλάσια από πέρσι. Ξεχώρισε η συμμετοχή των αδιόριστων εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στο Εμπόριο. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας της περιοχής.

Στη Δυτική Μακεδονία, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί.

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Στην Κρήτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ενώ ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη μνήμη των ηρωικών αγωνιστών Κωστή Χατζηγεωργίου, Χρήστου Χατζηγεωργίου και Στρατή Περγαλίδη, που δολοφονήθηκαν το 1947.

Στα Χανιά, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε στο μνημείο «Ειρήνης» στο Πασακάκι και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της 1ης Μάη, την ίδια ώρα που ξεκίνησε η συγκέντρωση στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Ακολούθησε πορεία στην παλιά πόλη, η οποία κατέληξε στην κλειστή αγορά. Οι Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με λαϊκό γλέντι από τα ταξικά σωματεία, στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, με λαϊκά και κρητικά συγκροτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τον Εβρο έως την Κρήτη ο αγωνιστικός γιορτασμός (2024-05-02 00:00:00.0)
Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (2021-05-08 00:00:00.0)
Να καρπωθεί ο λαός τον πλούτο που παράγει (2008-05-02 00:00:00.0)
Ταξικός, πανεργατικός ο γιορτασμός (2004-05-04 00:00:00.0)
Με το στόχο στο μέρος της καρδιάς (1999-05-02 00:00:00.0)
Νέο ξεκίνημα (1998-05-02 00:00:00.0)