ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ»
Συμπλήρωσαν δέκα μέρες στον αγώνα και συνεχίζουν
Σάββατο 10 Ιούνη 2017

Από τις καθημερινές συγκεντρώσεις των απεργών έξω από την πύλη του εργοστασίου
Συνεχίζεται η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ», στη βιομηχανική περιοχή Αυλώνα. Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, απεργούν ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, διεκδικούν την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε πρόσφατα και παλεύουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Την ίδια ώρα, ο εργοδότης έχει προχωρήσει σε προσλήψεις, με στόχο να κάμψει την απεργία στην οποία συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών που εργάζονται στην παραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο παράγει πλαστικές και χάρτινες σακούλες και το πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνει μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου του Εμπορίου.

Η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής βρέθηκε και χτες από νωρίς το πρωί έξω από το εργοστάσιο. Με ανακοίνωσή της ενημέρωνε τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους για την κινητοποίηση και τα αιτήματα των απεργών. «Στο εργοστάσιο που έρχεσαι να δουλέψεις οι εργαζόμενοι απεργούν και αγωνίζονται ενάντια στις άθλιες συνθήκες», αναφέρει το Σωματείο. «Ξέρουμε ότι μπορεί να είσαι άνεργος και τώρα σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις ένα μεροκάματο. Μη δεχτείς να σε χρησιμοποιήσει η εργοδοσία "Γεωργίου" ενάντια στο δίκαιο αγώνα μας», ήταν το κάλεσμά που απηύθυνε στους εργαζόμενους.

Χτες, στο χώρο βρέθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από καταγγελίες των συνδικαλιστών. Ο έλεγχος που έγινε επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, καθώς διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα της απεργίας έχουν γίνει προσλήψεις δέκα εργαζομένων. Ο ίδιος ο εργοδότης υπερασπίστηκε τη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού και δήλωσε πως οι προσλήψεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα. Διαπιστώθηκαν επίσης παραβάσεις που είχαν να κάνουν με εργαζόμενους που δούλευαν σε διαφορετική βάρδια από εκείνη που είχε δηλωθεί. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο εργοδότης προπηλάκισε τον εκπρόσωπο του κλαδικού σωματείου που συμμετείχε στο κλιμάκιο.

Την ίδια ώρα, ενώ ο εργοδότης διαψεύδει τις καταγγελίες των εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο δουλειάς, από την άλλη φαίνεται πως προσπαθεί ταυτόχρονα να καλύψει τα νώτα του για να βρεθεί όσο το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένος. Ετσι, χτες οι απεργοί είδαν ένα φορτηγό που μετέφερε προστατευτικές μάσκες και γάντια να περνά την πύλη της επιχείρησης, ενώ στο χώρο φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία τουαλέτας. Οπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, ούτε τα μέσα ατομικής προστασίας, ούτε οι τουαλέτες υπήρχαν πριν τα διεκδικήσουν με τον αγώνα τους.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, του επιχειρησιακού σωματείου της «SΚOT» που βρίσκεται επίσης σε κινητοποιήσεις, της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου Θήβας. Στα σωματεία που μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με ανακοινώσεις προστίθεται και το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών.

Στο μεταξύ, για αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση της διοίκησης του Σωματείου και της Σωματειακής Επιτροπής, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Τις εργασιακές συνθήκες «ζούγκλας» στη συγκεκριμένη επιχείρηση φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε:

-- Να ανακληθεί η απόλυση, να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

-- Να σταματήσει το καθεστώς τρομοκρατίας στην επιχείρηση και να ξηλωθούν οι κάμερες που βρίσκονται στην παραγωγή.

-- Να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

-- Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, 20 λεπτά διάλειμμα εντός του ωραρίου εργασίας.

-- Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που χρωστάει η εργοδοσία, η πληρωμή στις υπερωρίες, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα να γίνεται βάσει των νόμιμων προσαυξήσεων.

-- Να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με απολαβές στο ύψος της κλαδικής ΣΣΕ των πλαστικών του 2009.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες πλευρές σχετικά με τις εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις στον όμιλο ΦΑΜΑΡ (2022-11-17 00:00:00.0)
Στη μάχη για τις Συμβάσεις μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς (2022-04-16 00:00:00.0)
Με απεργία συνεχίζουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους (2018-01-23 00:00:00.0)
Για την απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ (2013-06-01 00:00:00.0)
"Αρμέγει" κι από το κλείσιμο ο Αργυρός! (1995-02-01 00:00:00.0)