ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ανταγωνισμοί και συμφωνίες των εκμεταλλευτών ματώνουν τους λαούς
Κυριακή 18 Ιούνη 2017

Copyright 2017 The Associated

Οι έριδες για την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Κατάρ «συντηρούν» την ένταση με διάφορα προσχήματα
Ασίγαστος παραμένει ο οξύς ανταγωνισμός μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο «καμβάς» της κόντρας ιμπεριαλιστικών δυνάμεων χρωματίστηκε αυτήν τη βδομάδα από την παράταση της κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με χώρες της περιοχής, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, και τις προσπάθειες συμμάχων, ένθεν κακείθεν (ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Μαρόκο, Κουβέιτ κ.ά.) να αξιοποιήσουν την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων τους. Παράλληλα, φάνηκε να φουντώνει επικίνδυνα κοντά στο αλ Τανφ της νότιας Συρίας στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ, μία ακόμη εστία έντασης, με φόντο την πρόσφατη έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα («πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών). Σαν να μην έφθαναν οι εξελίξεις αυτές, η αμερικάνικη 100μελής Γερουσία το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε με 98 ψήφους την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν έναντι όλων όσοι εμπλέκονται με το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, τους επίλεκτους «Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης» και «ξένα πρόσωπα που διαπράττουν ή υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Εξοπλισμοί και για «εκτόνωση» έντασης

Η υπογραφή συμφωνίας για την πώληση 38 αμερικανικών F-15 από τους υπουργούς Αμυνας ΗΠΑ - Κατάρ προκάλεσε ικανοποίηση στα άμεσα εμπλεκόμενα αμερικανικά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας «Μακντόνελ Ντάγκλας», «Μπόινγκ», «Σπέις & Σεκιούριτι», στον Πρόεδρο Τραμπ, που καμώνεται ότι έτσι δημιουργεί «νέες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς» και στον υπουργό Αμυνας, Τζ. Μάτις, που λάνσαρε το πακέτο σαν «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας». Λες και δεν φθάνει η τεράστια αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι με την κίνηση αυτή το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κατάρ φάνηκε να βελτιώνεται σε σχέση τουλάχιστον με τις κατηγορίες της προηγούμενης βδομάδας ότι το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία του «Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα, έντονη κινητικότητα ανέπτυξε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προωθώντας, με τη μάσκα του ειρηνοποιού, τα συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων με πρώτη την εταιρεία ΤΟΤΑΛ που εκμεταλλεύεται, μαζί με άλλες, τα τεράστια καταριανά κοιτάσματα φυσικού αερίου «North Field». Ο Μακρόν άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερο ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης, μεταβαίνοντας στο Μαρόκο όπου συνάντησε τον βασιλιά Μοχάμεντ ΙΣΤ'. Αμφότεροι διαβεβαίωσαν πως ενδιαφέρονται «για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης στον Κόλπο»...

Από το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείπει η Τουρκία που έχει σημαντικά ερείσματα στην περιοχή του Κόλπου και δη στο Κατάρ, όπου υπάρχει τουρκική στρατιωτική βάση, πέρα από την έντονη δραστηριότητα των τουρκικών κατασκευαστικών (κυρίως) μονοπωλίων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη μεσοβδόμαδα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, συναντώντας τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε άλλες δυνάμεις του Κόλπου ότι η απόφασή τους για εμπάργκο στο Κατάρ αντιτίθεται στις «ισλαμικές αξίες» και ισοδυναμεί με θανατική ποινή.

Θέση απέναντι στον Ρ. Τ. Ερντογάν φέρεται πως πήρε προ ημερών ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Ο Σίσι, επικοινωνώντας με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, απαίτησε την επιβολή κυρώσεων και σε βάρος της Τουρκίας, επειδή, όπως είπε, η Αγκυρα, χρηματοδότησε και υποστήριξε ποικιλοτρόπως οργανώσεις ισλαμιστών τρομοκρατών που δρουν σε Συρία και Ιράκ.

Κινητικότητα στη μεθόριο Συρίας - Ιορδανίας - Ιράκ

Η κρίση στον Κόλπο συνδέεται και με την πολυετή σύγκρουση στη Συρία, όπου εξελίσσεται ο ανταγωνισμός ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Η απόφαση του αμερικανικού στρατού να μεταφέρει από τα σύνορα της Ιορδανίας στο συριακό έδαφος, σε «βάθος» 18 χλμ., κοντά στη στρατιωτική βάση που έχει φτιάξει «με το έτσι θέλω» στο Αλ Τανφ, φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς (HIMARS) δεν αφορά τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους», όπως λένε, αλλά αποσκοπεί στην ανακοπή του ανεφοδιασμού των ιρανικών, ιρακινών σιιτικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού.

Η εξέλιξη ίσως να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ορισμένων αμερικανικών ΜΜΕ, πως ελάχιστες μέρες πριν τη μεταφορά των συστημάτων HIMARS, δυνάμεις του συριακού στρατού αιφνιδίασαν τις ΗΠΑ, καταφέροντας να διανύσουν σε μερικές ώρες απόσταση 180 χλμ., για να ανακαταλάβουν στρατηγική περιοχή στη μεθόριο με το Ιράκ και την Ιορδανία, σε συνεργασία με τον ιρακινό στρατό.

Ρώσοι αξιωματούχοι έθεσαν προχτές ανοικτά το θέμα «αλ Τανφ», διαμηνύοντας πως παρακολουθούν «στενά» τις εξελίξεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε την κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ ότι «δρα όπως και η προηγούμενη του Μπ. Ομπάμα», σε συνεργασία με τους τζιχαντιστές. Χαρακτήρισε «αίνιγμα» γιατί τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ δρουν σαν «ασπίδα» της «Αλ Κάιντα», χτυπώντας αντίθετα δυνάμεις του συριακού στρατού που μάχονται τους τζιχαντιστές. Επιπλέον, θύμισε τη θεωρία ορισμένων αναλυτών πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν στο αλ Τανφ την αποτροπή δημιουργίας του λεγόμενου «σιιτικού τόξου» (ή «Σιιτικής Ημισελήνου», δηλαδή της νοητής σύνδεσης Σιιτών από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο έως το Ισραήλ...), αντί της συμμετοχής τους σε έναν «ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Αυτές οι κινήσεις, ίσως, να εξηγούν γιατί η αμερικανική Γερουσία επέβαλε την Πέμπτη νέες κυρώσεις απέναντι στο Ιράν με πρόσχημα το πυραυλικό πρόγραμμα.

Επίσης, οι καταγγελίες για χρήση από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ κατά αμάχων σε Ράκα και Μοσούλη λευκού φωσφόρου και η διευκόλυνση για την απομάκρυνση των τζιχαντιστών δείχνουν ότι η κατάσταση οδεύει προς μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, με υπόβαθρο ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, που επιδιώκουν να ξαναμοιραστεί η «τράπουλα» σε διάφορα επίπεδα, σε βάρος των λαών της περιοχής.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (2017-06-21 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (2017-06-10 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»... (2016-12-28 00:00:00.0)
«Τερματισμός» της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας (2016-10-04 00:00:00.0)
Η ένοπλη σύγκρουση και τα σκληρά διπλωματικά παζάρια (2015-12-13 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα (2014-10-04 00:00:00.0)