Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Τερματισμός» της συνεργασίας ΗΠΑ - Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ, χτες βράδυ, να αναστείλουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία, με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, αποτελεί μία νέα, επιπρόσθετη ένδειξη κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, με τη σημείωση ότι η σχετική απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, αλλά μετά από «προσπάθειες των ΗΠΑ για διαπραγμάτευση και απόπειρα εφαρμογής του διακανονισμού με τη Ρωσία για τη μείωση της βίας, την παροχή ανεμπόδιστης ανθρωπιστικής βοήθειας και υποβάθμιση των τρομοκρατικών οργανισμών που δρουν στη Συρία, όπως το "Ισλαμικό Κράτος" και η "Αλ Κάιντα"».

Λίγη ώρα αργότερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η επικοινωνία με τη Ρωσία θα συνεχιστεί «για αποκλιμάκωση» και αποφυγή «θερμού» περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών που δρουν στη Συρία...

Ρωσικές αντιδράσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χτες το πρωί αναφερθεί στις δυσκολίες συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο ζήτημα του πολέμου στη Συρία, επιρρίπτοντας ευθύνες στην έλλειψη «σαφήνειας» από τη μεριά των Αμερικανών αξιωματούχων εν σχέση με το διαχωρισμό συριακών αντικαθεστωτικών ομάδων από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμποκφ, είχε υποστηρίξει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία «θα ήταν μέγα στρατηγικό λάθος», εκτιμώντας ότι αυτή την περίοδο «στις ΗΠΑ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτή, αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν».

Παράλληλα, και η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν απροκάλυπτη επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερές τεκτονικές δονήσεις» στη Μέση Ανατολή...

Συγκρούσεις και επιδρομές...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, με την κυβέρνηση του Κατάρ να ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας κέντρου υγείας στο βόρειο τμήμα της συριακής πόλης λόγω ασταμάτητων επιδρομών.

Επιπλέον, χτες βράδυ, εκπρόσωπος τζιχαντιστών του «Μετώπου Φατέχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») επιβεβαίωσε πως σκοτώθηκε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανώτερος διοικητής της οργάνωσης: ο Αιγύπτιος τζιχαντιστής Αχμεντ Σαλάμα Μαμπρούκ, που ήταν στενός συνεργάτης του αρχηγού της «Αλ Κάιντα», Αϊμαν αλ Ζαουάχρι.

Το θάνατο «ανώτερου διοικητή» των τζιχαντιστών είχε ανακοινώσει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Παράλληλα, τουλάχιστον 21 Σύροι αντικαθεστωτικοί που πολεμούσαν μαζί με τουρκικά στρατεύματα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), επιδιώκοντας να προσεγγίσουν τη βόρεια συριακή πόλη Νταμπίκ, που είναι υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους», σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες Σύρων αντικαθεστωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός στις 24 Αυγούστου.

Χτες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλούς, επανέλαβε πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη του Β. Ιράκ και στη Ράκα της Συρίας, υπό τον όρο πως θα αποκλείονταν από αυτές οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG και του κόμματος της «Δημοκρατικής Ενωσης».

Τέλος, στη συριακή πόλη Χάμα, δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν άτομα για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό 14 άλλων, εκ των οποίων ο ένας είναι φωτορεπόρτερ του συριακού πρακτορείου SANA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ