Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις και κόντρες εν μέσω ανακοινώσεων για το Brexit

«Πριν το Μάρτη» η ενεργοποίηση του άρθρου 50 για τη διαπραγμάτευση αποχώρησης από την ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσερχόμενη στο συνέδριο των Συντηρητικών
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προσερχόμενη στο συνέδριο των Συντηρητικών
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις και τα παρασκηνιακά παζάρια των βρετανικών μονοπωλίων και Βρετανών βουλευτών στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μετά και από την ανακοίνωσή της πως πριν το τέλος του Μάρτη του 2017 σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για έναρξη της διαπραγμάτευσης με στόχο την πιθανή αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Μέι, στη διάρκεια ανακοινώσεων που έκανε το τελευταίο 48ωρο στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ, σημείωσε πως έχει ως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής της αφενός τον έλεγχο της μετανάστευσης, αφετέρου την αποχώρηση από την ΕΕ (Brexit). «Θέλω», είπε, «η συμφωνία να δώσει στις βρετανικές εταιρείες την υπέρτατη ελευθερία στο εμπόριο και λειτουργία στην ενιαία αγορά και να επιτραπεί το ίδιο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Σε άλλο σημείο, ισχυρίστηκε ότι «θα εξασφαλιστούν» τα δικαιώματα των εργαζομένων «διά νόμου»...

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο BBC, πως η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει «αναταράξεις» κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και πως αυτή θα διαρκέσει «ένα, δύο ή και περισσότερα χρόνια». Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει «να στηρίξουμε την οικονομία». «Βαθμολόγησε» τις πρόσφατες επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας με «8 στα 10», αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και την ισχυρή ανάπτυξη. Επέμεινε εντούτοις ότι η οικονομία βρίσκεται «αντιμέτωπη με μακροπρόθεσμα προβλήματα».

Ο υπουργός αρμόδιος για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξε από τη μεριά του ότι το σαφές μήνυμα του δημοψηφίσματος του Ιούνη ήταν «πως θα πρέπει να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη μετανάστευση»...

Επιμονή για συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ

Ωστόσο, δεν ήταν λίγα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων (κυρίως από το Συντηρητικό Κόμμα) που άσκησαν έντονες πιέσεις για διαπραγμάτευση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση των βρετανικών μονοπωλίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Το ίδιο έπραξαν εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχάνων που έχουν επιχειρήσεις στη Βρετανία και στελέχη του βρετανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο. Ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανιών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) δήλωσε ότι οι προοπτικές για τον κλάδο, εκτός ενιαίας αγοράς, «θα είναι αρνητικές», καθώς η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η «Jaguar Land Rover», η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει αριθμού αυτοκινήτων, έχει ανακοινώσει ότι η εισαγωγή δασμών θα καταστήσει την επιχείρηση μη ανταγωνιστική και θα θέσει σε κίνδυνο περίπου 300.000 θέσεις εργασίας.

Ανησυχία για επικείμενη αύξηση ζημιών εκφράζει και ο κλάδος του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκεται ήδη σε περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού λόγω της κόντρας ανάμεσα σε βρετανικά και γερμανικά μονοπώλια στον τομέα των σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Sainsbury's» ανακοίνωσε πρόσφατα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, πτώση στις πωλήσεις της, λόγω της μείωσης των τιμών τροφίμων και του εντεινόμενου τιμολογιακού ανταγωνισμού από γερμανικά μονοπώλια του είδους, όπως οι εκπτωτικές αλυσίδες «Aldi» και «Lidl», που έχουν αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της βρετανικής αγοράς, έναντι των βρετανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ όπως οι εταιρείες «Tesco», «Morrison» και «Asda».

Επιπρόσθετος ανταγωνισμός πηγάζει και από διαδικτυακές επιχειρήσεις λιανικής (online retailers) όπως η εταιρεία «Amazon», που ξεκίνησε πρόσφατα να προσφέρει, μέσω της πλατφόρμας της, νωπά τρόφιμα, σε συνεργασία με τη «Morrison».

Υποχωρεί η στερλίνα

Χτες, πάντως, η στερλίνα υποχώρησε έναντι του ευρώ σημειώνοντας «ρεκόρ» τριετίας, ενώ αρκετές βρετανικές μετοχές ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια «σκληρή έξοδος» από την ενιαία αγορά θα παρασύρει τη Βρετανία σε ύφεση και διογκώσει το ήδη πολύ υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επί του παρόντος, η υποχώρηση της στερλίνας βοηθά τους Βρετανούς εξαγωγείς και την οικονομία, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες διαπιστώνουν αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον τελευταίο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ