Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Υψηλοί τόνοι με το βλέμμα στραμμένο στην ενδοϊμπεριαλιστική μοιρασιά

Ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ και το υπουργικό συμβούλιο την παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται (φωτ. ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά στο Κοινοβούλιο)

Copyright 2016 The Associated

Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κλιμακώνεται (φωτ. ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά στο Κοινοβούλιο)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το επίσημο «οκ» για την τρίμηνη παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» έδωσε χτες το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς. Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την παράταση για έναν ακόμα χρόνο των επιχειρήσεων που συνεχίζει ο στρατός σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και ενώ βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την περιοχή και πολλές προεκτάσεις σε διάφορες συμμαχίες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να χρησιμοποιήσει έντονο ύφος, ακόμα μια φορά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει τη θέση της, ανήσυχη για τις ανακατατάξεις και την όξυνση των ανταγωνισμών που απειλούν και τα δικά της συμφέροντα.

Παρεμβαίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο παζάρι με την ΕΕ, ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε ότι αν οι Βρυξέλλες «δεν έχουν πρόθεση να μας δεχτούν (ως μέλη) και πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίζουν να διατηρούν τη διαδικασία στάσιμη με παράλογες απαιτήσεις, κάνουν λάθος. Πρέπει να ξέρουν ότι τέλειωσαν τα παιχνίδια (...) Αποτελεί δική τους επιλογή το αν θα συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία». Μεταξύ άλλων ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία για το Προσφυγικό, θυμίζοντας ότι τον Οκτώβρη πρέπει να ισχύσει η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους και κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους μέχρι τώρα.

Η Τουρκία θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη Συρία

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης διατήρησε υψηλούς τόνους και κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για «ασυνέπεια» και «αντιφάσεις» στην «πολιτική τους στην περιοχή μας, ειδικά τον τελευταίο καιρό». Οπως υποστήριξε, ένα μέρος της αμερικανικής διοίκησης επιμένει να συνεργάζεται με το PKK και τις PYD - YPG (οργανώσεις Κούρδων της Συρίας), ενώ «ένα άλλο μέρος της προσπαθεί να ακολουθήσει πολιτικές που κατανοούν τις ευαισθησίες μας».

Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «εμείς ως Τουρκία δεν μπορούμε να μείνουμε μακριά από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων για τη Συρία). Πρέπει να είμαστε στο συγκεκριμένο τραπέζι». Σημείωση η οποία συνδέεται και με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», που η Αγκυρα αξιοποιεί προσδοκώντας να ανακόψει εξελίξεις επικίνδυνες για την ίδια (π.χ. στο Κουρδικό).

Η νέα παρέμβαση Ερντογάν είναι ενδεικτική της συνολικότερης αποφασιστικότητας με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί την ανέλιξή του στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ηγέτης άσκησε ακόμα μια φορά κριτική και στο ρόλο του ΟΗΕ, μιλώντας αργότερα σε Διεθνή Επιστημονική Συνδιάσκεψη και επικρίνοντας ξανά τον Οργανισμό επειδή έχει την ίδια πενταμελή σύνθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή δηλαδή η Αγκυρα «μένει έξω» από κάποια κεντρικά επιτελεία «διευθέτησης» ενδοϊμπεριαλιστικών συμβιβασμών και διαφορών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, σχολίασε τις συνεχιζόμενες φήμες περί νέας απόπειρας πραξικοπήματος από την οργάνωση του Γκιουλέν λέγοντας ότι αυτές «δε θα σταματήσουν» και ότι επανέρχονται «από διάφορες οδούς». «Αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ πιθανό να βγουν αληθινές (...) Δεν έχουν τέτοιες προοπτικές (οι οπαδοί του Γκιουλέν)...». Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία συνέλαβε στη Σμύρνη τον αδελφό του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, Κουτμπετίν, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το εξωτερικό.

  • Ο Ερντογάν μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε και στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να δώσει «πράσινο φως» για μηνύσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, ως υπαίτιας για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στις 11/9/2001, χαρακτηρίζοντάς την «ατυχή» και εκφράζοντας την ελπίδα «αυτό το λαθεμένο βήμα να ακυρωθεί καθώς έχει τη δυνατότητα να ανοίξει επικίνδυνο διάλογο για τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ