Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ισχνό προβάδισμα της Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζεται η προεδρική κούρσα για τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη, με την τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου CBC (που έγινε μετά το ντιμπέιτ των δύο κύριων υποψηφίων της περασμένης βδομάδας) να φέρνει στην πρώτη θέση την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χ. Κλίντον, με 45,9% (0,5% πάνω πριν από τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ) και δεύτερο τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, με 42,8% (μείωση 0,6%). Την περασμένη βδομάδα, πριν από το ντιμπέιτ, δημοσκόπηση του «Politico/Morning Consult» έφερνε τη διαφορά των δύο υποψηφίων να κυμαίνεται σε μία ποσοστιαία μονάδα, υπέρ του δισεκατομμυριούχου Ντ. Τραμπ (39% έναντι 38% της Κλίντον). Η ίδια δημοσκόπηση βάζει στο «τοπίο» και τους άλλους δύο υποψήφιους, μικρότερων κομμάτων: Τον Φιλελεύθερο υποψήφιο Γκάρι Τζόνσον, που παίρνει 9%, και την υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν, που της δίνουν 2%.

Αλλες τέσσερις δημοσκοπήσεις που έγιναν σε εθνικό επίπεδο δίνουν μικρό προβάδισμα στην Κλίντον. Η δημοσκόπηση από το «Morning Consult» δίνει πρώτη την Κλίντον με αύξηση του ποσοστού της κατά 5% και τον Τραμπ δεύτερο με μείωση του ποσοστού του κατά 3%. Η δημοσκόπηση από το «Rasmussen Reports» ανεβάζει το ποσοστό της Κλίντον κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και του Τραμπ το μειώνει κατά 4%. Το «Fox News» δίνει διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας ανάμεσα σε Κλίντον και Τραμπ υπέρ της Κλίντον. Το «Ipsos/Reuters» ανεβάζει εξίσου κατά 2% τα ποσοστά του Τραμπ και της Κλίντον... Αβυσσος...

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «The New York Times» αποκάλυψε ότι ο Τραμπ δήλωσε απώλεια 916 εκατομμυρίων δολαρίων το 1995, με συνέπεια να μην έχει καταβάλει ομοσπονδιακούς φόρους για διάστημα 18 ετών.

Επιπλέον, χτες, ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης κάλεσε τον δισεκατομμυριούχο να σταματήσει τη λειτουργία του «φιλανθρωπικού του ιδρύματος» διότι παραβιάζει τον πολιτειακό νόμο επειδή επιδιώκει την προσέλκυση δωρεών χωρίς κατάλληλα πιστοποιητικά.

Το ίδιο διάστημα, η Κλίντον πασχίζει να αλλάξει την εικόνα της «συστημικής» υποψήφιας με προτάσεις υποτίθεται κατά των «κακόβουλων εταιρειών» ώστε να επιτραπεί π.χ. η ομαδική προσφυγή καταναλωτών κατά εταιρειών όταν θίγονται τα συμφέροντά τους. Θυμήθηκε, για παράδειγμα, την αδικαιολόγητη αύξηση του φαρμάκου EpiPens της εταιρείας «Mylan».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ