Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανικά παζάρια για εμπόριο και «μεταρρυθμίσεις» στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη «βοήθεια» της Γερμανίας στην προώθηση «μεταρρυθμίσεων» στο Ιράν, αλλά και στο άνοιγμα «ενός μονοπατιού στον κόσμο» μετά την πολυετή διεθνή οικονομική απομόνωση της χώρας λόγω κυρώσεων, υποσχέθηκε χτες στην Τεχεράνη ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εγκαινιάζοντας γερμανο-ιρανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε πως η κυβέρνησή του θεωρεί τη σημερινή ιρανική κυβέρνηση «αξιόπιστο εταίρο που συνήθως τηρεί τις υποσχέσεις του». Ζήτησε «υπομονή» μέχρι την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, λέγοντας ότι «η οικονομική επιτυχία δεν θα έρθει σε μία νύχτα». Ασκησε εμμέσως πλην σαφώς πιέσεις στις ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να άρουν ένα σημαντικό μέρος των κυρώσεων, που παραμένουν, ουσιαστικά, σε ισχύ έως σήμερα.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος βρίσκεται στην Τεχεράνη από την Κυριακή, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης ως επικεφαλής ομάδας περίπου 100 επιχειρηματιών, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που μέσα στο πρώτο επτάμηνο τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 6 Σεπτέμβρη είχε επισκεφθεί το Βερολίνο ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Μαχμούντι Αλάβι, και συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με κλιμάκιο αξιωματούχων των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, με σκοπό (όπως υποστήριξε το ιρανικό πρακτορείο TASNIM) την προετοιμασία μίας πιθανής επίσκεψης του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, στη Γερμανία έως το τέλος τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ