Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ηττα για το Κόμμα Εργαζομένων

Μεγάλη ήττα υπέστη το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Βραζιλίας, στις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Εχασε από τον πρώτο γύρο ένα από τα «προπύργιά» του, το δήμο του Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με 12 εκατ. κατοίκους. Από τις 18 πρωτεύουσες πολιτειών στις οποίες κατέβασε υποψήφιους, το PT δεν προηγείται παρά μόνο σε μία, στο Ρίου Μπράνκου (πολιτεία Ακρε, Αμαζονία). Στην πολιτεία - «κλειδί» Μίνας Ζεράις, ο υποψήφιός του για το δήμο του Μπέλο Οριζόντε κατακρημνίστηκε στην τέταρτη θέση.

Με το 99% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Ζουάου Ντόρια, υποψήφιος του φιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB), συγκέντρωνε το 53,3% των ψήφων, έναντι 16,7% του απερχόμενου δημάρχου του PT, του Φερνάντου Χαντάτ.

Ωφελημένα βγήκαν τα συντηρητικά κόμματα που υποστηρίζουν το νέο Πρόεδρο, Μισέλ Τέμερ, πρώην σύμμαχο της Ντίλμα Ρουσέφ, που την ανέτρεψε. Ομως, το κόμμα του Τέμερ, το PMDB, έχασε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο υποψήφιός του αποκλείστηκε και στο δεύτερο γύρο πέρασαν ένας ευαγγελικός γερουσιαστής κι ένας υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης Κόμματος Σοσιαλισμού και Ελευθερίας.

Συνολικά 144 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να αναδείξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους σε 5.568 δήμους και κοινότητες της χώρας των 206 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει βυθιστεί από το 2015 στην κρίση μετά από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ. Ο β' γύρος θα διεξαχθεί την 30ή Οκτώβρη στις πόλεις με πάνω από 200.000 κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ