Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος γύρος εντατικών επαφών

Στο τραπέζι διάφορες επικίνδυνες «εναλλακτικές» και στο «φλέγον» θέμα της «ασφάλειας»

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί με εκπροσώπους του ΟΗΕ

Copyright 2016 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί με εκπροσώπους του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ορμή στις διεργασίες για μια «λύση» του Κυπριακού αναμένεται να δώσει ο επόμενος γύρος εντατικών συνομιλιών που ξεκινά ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, αναμενόταν να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία της νέας συνάντησης. Το Σαββατοκύριακο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε πως «οι επόμενες εντατικοποιημένες συναντήσεις και η αναμενόμενη συζήτηση δύσκολων και ευαίσθητων θεμάτων θα κρίνουν τόσο την πρόθεση της Τουρκίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, και κατ' επέκταση το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος μας για θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατό», ενώ επέμεινε: «Σήμερα φαίνεται να υφίστανται κάποιες προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που παρά τις όποιες δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, δύναται να οδηγήσει, επιτέλους, σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μετά από ένα «διάλειμμα» αρκετών ημερών, κατά το οποίο πύκνωσαν τα παζάρια, παρασκηνιακά και μη, όπως απέδειξε και η πρόσφατη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτες τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να «επιδεικνύουν» το ενδιαφέρον τους να συμβάλουν σε μια «λύση», προτρέποντας ή παρουσιάζοντας μια σειρά από εναλλακτικές, ειδικά για «σύνθετα» θέματα στα οποία οι αντιθέσεις γίνονται ακόμα πιο ορατές, όπως αυτό της «ασφάλειας».

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», που εμφανίζει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη - να «μεταφέρει» πρόταση για δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, ως - υποτίθεται - «αντάλλαγμα» για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Το ενδεχόμενο της δημιουργίας τουρκικής βάσης έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, σε μία από τις πολύ συχνές επισκέψεις πλέον της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

Στο μεταξύ, το Σάββατο έγιναν στην Κύπρο εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, στις οποίες την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η Κύπρος πλέον είναι ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, με δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ομως παραμένει σκλαβωμένη η μισή Κύπρος και όσο παραμένει σκλαβωμένη, η μητέρα πατρίδα θα είναι εδώ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι μια λύση που προϋποθέτει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής. Η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν χρειάζεται ούτε μεσολαβητές ούτε εγγυητές. Η λύση, λοιπόν, του Κυπριακού θα είναι η αποχώρηση των δυνάμεων και η μη ύπαρξη κάθε είδους εγγυήσεων».

Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι χρειάζεται «να εξοπλιστούμε με θάρρος για να βρούμε τους τρόπους και τον δρόμο της ειρήνης, που μέσα από τη μετεξέλιξη να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που ολόκληρος ο λαός, μακριά από τα όποια βαρίδια του παρελθόντος να ζήσει μαζί σε ένα σύγχρονο κράτος που να σέβεται απόλυτα τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα ρευστά εν αναμονή της νέας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί (2017-02-18 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση σήμερα (2016-08-23 00:00:00.0)
Ενταση των συνομιλιών αλλά και του αμερικανικού ενδιαφέροντος (2016-06-12 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών και ο Τουσκ στην Κύπρο (2016-03-16 00:00:00.0)
Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν» (2014-02-08 00:00:00.0)
Σήμερα στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος με «λύση» αλά «σχέδιο Ανάν» (2014-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ