ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΖΟΥΡΑΣ»
Υπερασπίζονται με απεργία τα δικαιώματα και το σωματείο τους

Τα πιο άθλια μέσα χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να κάμψει πρωτοπόρους συνδικαλιστές

Τρίτη 27 Ιούνη 2017

Ο χώρος «εργασίας» στον οποίο έχει τοποθετήσει η εταιρεία τους συνδικαλιστές
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα οχτώ μηνών, ενώ η εργοδοσία καταπατά μια σειρά εργασιακά δικαιώματα. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Μαντούδι Ευβοίας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», τα ένσημα δεν καταβάλλονται κανονικά, με τις εξής συνέπειες: Εργαζόμενοι μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απολυμένοι στερούνται εντελώς το επίδομα ανεργίας ή λαμβάνουν την επιδότηση για λιγότερους μήνες από όσους κανονικά δικαιούνται. Η εργοδοσία προχωρά μονομερώς σε βλαπτικές μεταβολές στους όρους των Συμβάσεων, εφαρμόζει εκ περιτροπής εργασία, επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προκλητική στάση της εργοδοσίας απέναντι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και σε πρωτοπόρους στη δράση εργαζόμενους, με σκοπό να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση. Μετά την αναδίπλωση των σχεδίων της για απόλυση των συνδικαλιστών, στην οποία αναγκάστηκε, η εργοδοσία προσανατολίστηκε σε άλλες μεθόδους: Τα μέλη του ΔΣ κλήθηκαν να παράσχουν εργασία σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Οινόφυτα Βοιωτίας ως νυχτοφύλακες.

«Η εργοδοσία σε αυτές τις εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε πολλά στρέμματα, περιέφραξε ένα χώρο 7x2,5 μέτρα και μέσα εκεί τοποθετήθηκε ένα σιδερένιο κλουβί, 2,5x1,5 μέτρα ως φυλάκιο. Ο χώρος δεν πληροί κανένα όρο υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, πολύ περισσότερο ξεπερνά τα όρια των ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Πέραν όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία γι' αυτήν την εργασία και από τα οποία δεν τηρείται απολύτως τίποτα, επιπρόσθετα δεν υπάρχουν, πόσιμο νερό, τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία, αλλά ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα! Οι συγκεκριμένες άθλιες, τριτοκοσμικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί στο ελάχιστο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας», καταγγέλλει το Σωματείο.

Μάλιστα, πριν από δέκα περίπου μέρες ο πρόεδρος του Σωματείου διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της περιοχής, αφού αντιμετώπισε προβλήματα υγείας την ώρα που εργαζόταν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες σε συνθήκες όπως αυτές που περιγράφονται πιο πάνω. Τέλος, το Σωματείο καταγγέλλει πως αν και στις 13 Ιούνη έγινε συνάντηση στην Κοινωνική Επιθεώρηση Βοιωτίας για όλα τα παραπάνω, η υπηρεσία δεν έχει πάρει θέση μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας τους αφορά τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο (2019-01-03 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για αποπληρωμή των δεδουλευμένων (2017-08-04 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες από τους εργαζόμενους στο «Ζούρα» (2016-12-02 00:00:00.0)
Σε επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι στο «Ζούρα» (2016-06-10 00:00:00.0)
Αλλες κινητοποιήσεις (2015-11-06 00:00:00.0)
Απεργούν και καλούν σε κοινή δράση (2015-10-02 00:00:00.0)