ΓΑΛΛΙΑ
Νέος γύρος ανατροπών για φτηνά εργατικά χέρια

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε «αναβάθμιση» της επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου «σχεδίου στήριξης των επενδύσεων»

Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017

AFP or licensors

Από την προχτεσινή επίσκεψη του Μακρόν σε σχολή μαθητείας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική κυβέρνηση περνά χωρίς καμιά καθυστέρηση στην επόμενη φάση των ανατροπών που θα διασφαλίσουν άφθονα, φτηνά εργατικά χέρια για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, προχτές, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με την υπουργό Εργασίας, Μουριέλ Πενικό, βρέθηκαν σε μια δημόσια σχολή μαθητείας στην περιοχή Κορτέζ, δίνοντας το σύνθημα για τα νέα μέτρα, που στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, στην επαγγελματική κατάρτιση και τη μαθητεία.

Οπως σημείωνε σε σχετικό σημείωμα και το υπουργείο Εργασίας, σήμερα στη Γαλλία μόνο το 7% των νέων ακολουθούν προγράμματα μαθητείας. Προσπαθώντας να εμφανίσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ως σχέδια αντιμετώπισης της ανεργίας, ειδικά στους νέους, συμπλήρωνε ότι στις χώρες που προσφέρονται εναλλακτικές διάφορες επιλογές για τη μαζική ένταξη μαθητών σε τέτοια προγράμματα, καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Βέβαια, το ενδιαφέρον των αστικών κυβερνήσεων για την ευρεία ανάπτυξη προγραμμάτων μαθητείας αφορά μόνο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μέσα από μια γενικευμένη προώθηση τέτοιων προγραμμάτων, παράλληλα με την υποβάθμιση της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χιλιάδες παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σπρώχνονται μαζικά στην τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση, που μόνο στόχο έχει την προσφορά όλο και φτηνότερου εργατικού δυναμικού στη μεγαλοεργοδοσία. «Παλιότεροι» και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι αντικαθίστανται από «φτηνότερους», αφού οι μαθητευόμενοι ουσιαστικά δεν εκπαιδεύονται, αλλά τοποθετούνται σε πόστα κανονικά, με υποτυπώδη επίβλεψη και - κύρια - χωρίς ολοκληρωμένα μισθολογικά, ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα, ρίχνοντας συνολικά το «εργατικό κόστος» σε ένα εργοστάσιο ή κλάδο προς πλήρη ικανοποίηση της μεγαλοεργοδοσίας. Οσο για την «εκπαίδευση» που παρέχουν τέτοια προγράμματα, ουσιαστικά πρόκειται για ευρεία προώθηση αποσπασματικών πληροφοριών, με ημερομηνία λήξης, χωρίς ανάπτυξη κριτικής σκέψης, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου για δυναμικό με ένα βαθμό ειδίκευσης, κατά προτεραιότητα σε τομείς που θεωρούνται ότι έχουν αυξημένα ποσοστά κέρδους.

Να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησε και η Πενικό, τα νέα μέτρα για τη μαθητεία εντάσσονται στο Σχεδιασμό Επενδύσεων Δεξιοτήτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τέλη Σεπτέμβρη, περηφανευόμενη συν τοις άλλοις και για τη μείωση της φορολογίας για τους μεγαλοεπενδυτές, από 33% στο 25%...

Κι ενώ η κυβέρνηση πρωτοστατεί και με αυτά τα σχέδια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, δε διστάζει να επιδείξει με κάθε τρόπο την προσήλωσή της στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ενδεικτικός ήταν ο τρόπος που ο Πρόεδρος Μακρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με εργαζόμενους, σημερινούς και πρώην, σε μονάδα της εταιρείας εξοπλισμού αυτοκινήτων «GM&S» που διαδήλωσαν προχτές στην Κορτέζ, καταγγέλλοντας την εργοδοσία του ομίλου GMD, που μετά την εξαγορά της «GM&S» προωθεί τη μείωση του «κόστους» λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου και μέσα από απολύσεις.

«Ορισμένοι, αντί να "προκαλούν το χάος" ("foudre le bordel"), θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, σε μια ακόμα επιδεικτική περιφρόνηση εργαζομένων που είναι αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υπηρετεί και η δική του κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα όπλα στην αντιλαϊκή φαρέτρα της (2019-01-09 00:00:00.0)
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις «βέλτιστες (αντεργατικές) πρακτικές» (2017-08-26 00:00:00.0)
Αριστεροσύνη να σου πετύχει... (2014-08-29 00:00:00.0)
Χρήμα και προγράμματα για φτηνότερους εργάτες (2013-07-03 00:00:00.0)
Μοιράζουν τη φτώχεια (2010-08-17 00:00:00.0)
Καταλήψεις σε Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ (2001-03-14 00:00:00.0)