ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Ανακοίνωση ενόψει της εκδήλωσης στις 12 Νοέμβρη στη Νίκαια

Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»: Με το σύνθημα αυτό τιτλοφορείται η ανακοίνωση που διακινεί η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, ενόψει της εκδήλωσης που διοργανώνει με θέμα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., στη Νίκαια, στη «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245).

Θα μιλήσει ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ενόψει της εκδήλωσης έχουν ξεκινήσει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς της Αττικής και ειδικά όπου εργάζονται μετανάστες. Χτες, συνεργεία του Κόμματος βρέθηκαν στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε εργοτάξια του Μετρό κ.α. Παράλληλα, προγραμματίζονται συσκέψεις με μετανάστες εργαζόμενους, ώστε να διαδοθεί πλατιά το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση.

Η ανακοίνωση της ΤΟ Πειραιά αναφέρει:

«Εμείς οι εργάτες, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες, βιώνουμε παντού και καθημερινά τη βαρβαρότητα. Η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ανεργία, οι κρίσεις, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, είναι, όλα αυτά, τα διάφορα πρόσωπα του καπιταλισμού.

Και στην ειρήνη και στον πόλεμό τους οι καπιταλιστές έχουν τον ίδιο στόχο, το κέρδος! Στο όνομα του κέρδους οι καπιταλιστές αυξάνουν την εκμετάλλευση και χειροτερεύουν τη ζωή των εργατών, τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, δημιουργούν στρατιές ανέργων, πολλαπλασιάζουν τη φτώχεια. Αυτή είναι η ιμπεριαλιστική ειρήνη! Και όταν δεν μπορούν να κερδίσουν όσα κέρδιζαν παλαιότερα, όταν ανταγωνίζονται πιο σκληρά για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, για τους δρόμους της Ενέργειας, του εμπορίου, τότε τη θέση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης την παίρνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος! Αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Μισθοί πείνας για την «αναβάθμιση» του Πειραιά

Ο Πειραιάς, η Νίκαια, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, ο Κορυδαλλός, το Πέραμα, ο Ρέντης ξέρουν από προσφυγιά και μετανάστευση! Οι εργατογειτονιές του Πειραιά φτιάχτηκαν και μεγάλωσαν πριν από περίπου 100 χρόνια από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, όταν τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Οι περισσότεροι εργάτες σήμερα είναι παιδιά και εγγόνια προσφύγων.

Τότε ο καπιταλισμός, οι επιχειρηματίες, μαζί με το κράτος, από τη μια, έπαιρναν τους πρόσφυγες στις δουλειές τους για ένα κομμάτι ψωμί με στόχο να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης των ντόπιων εργατών και, από την άλλη, δημιουργούσαν εθνικιστικές - φασιστικές ομάδες που χτυπούσαν τους πρόσφυγες ώστε να δημιουργήσουν διχόνοια μεταξύ των εργατών, να μπορούν να κρύβουν ότι για τα δεινά των εργαζομένων ευθύνονται τα αφεντικά.

Σήμερα Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να διδαχθούμε από την πείρα των προγόνων μας!

Ο Πειραιάς σήμερα αναβαθμίζεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματιών, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν αυτόν και τους εργάτες του ώστε να αποκομίσουν νέα αμύθητα κέρδη από τη δουλειά μας. Μας ετοιμάζουν ένα μέλλον υπερεκμετάλλευσης, που το ονομάζουν "δίκαιη ανάπτυξη". Ενα μέλλον με μισθούς πείνας, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και τώρα θέλουν να χτυπήσουν και τα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα, ρίχνουν φασιστικές δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, μέσα στους χώρους εργασίας ώστε να εκφοβίζουν τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, να δημιουργούν εθνικισμό και ρατσισμό για να σπάσουν την ενότητα των εργατών Ελλήνων και ξένων απέναντι στην εργοδοσία. Θέλουν να υποτάξουν τους εργάτες στη χαμοζωή.

Κανένα κοινό συμφέρον με τους εκμεταλλευτές μας

Ολοι εμείς παράγουμε τον πλούτο αυτού του τόπου, όλοι μαζί χύνουμε τον ιδρώτα μας καθημερινά για να κερδίζουν αμύθητα κέρδη οι καπιταλιστές, τα μονοπώλια. Από τη μια είμαστε όλοι εμείς, Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες εργαζόμενοι και απέναντί μας έχουμε τους εκμεταλλευτές μας! Δεν έχουμε κανένα κοινό συμφέρον, κανέναν κοινό στόχο με τους εκμεταλλευτές μας και τις κυβερνήσεις τους, ούτε στην ειρήνη ούτε στον πόλεμο. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, έχουμε κοινό συμφέρον να τους αντιπαλέψουμε, δυναμώνοντας την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ μας, όποια κι αν είναι η καταγωγή, το χρώμα, η θρησκεία μας.

Οι Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε, παραφράζοντας τον συγγραφέα "Κι η Ελλάδα, μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δεν χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δεν χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με τα κέρδη".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, που σταθερά παλεύει ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, καλεί Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή οργάνωση στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς και κοινή πάλη:

-- Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

-- Για τη διεκδίκηση - κόντρα στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ - του δικαιώματος των προσφύγων να πάνε στη χώρα που θέλουν.

-- Για τη διεκδίκηση του δικαιώματός τους να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όσον καιρό παραμένουν στην Ελλάδα, μακριά από μηχανισμούς στημένους από τους ίδιους τους θύτες τους, όπως είναι οι ΜΚΟ.

-- Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που καταληστεύουν, καταδυναστεύουν και μακελεύουν τους λαούς.

Ο σοσιαλισμός πιο επίκαιρος από ποτέ

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται σε καμιά χώρα, με καμιά κυβέρνηση, με καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Αντίθετα, όσο προχωρά γίνεται πιο επιθετικός, πιο βάρβαρος, δημιουργεί μεγαλύτερα αδιέξοδα. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν για το μοίρασμα του πλούτου και στη βάση αυτή θα δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των λαών σε όλες τις χώρες, θα ενισχύουν τον εθνικισμό, το φασισμό, το ρατσισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, τις εδαφικές διαφορές, θα φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Επομένως, σήμερα γίνεται πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ η ενιαία πάλη των εργατών σε κάθε χώρα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου οι εργάτες θα πάρουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις δουλεύουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.

Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία άνοιξε πριν από 100 χρόνια αυτόν το δρόμο, αποδεικνύοντας ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος. Απέδειξε ότι αν το αποφασίσουν οι εκμεταλλευόμενοι, έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τους εκμεταλλευτές. Ακόμα, έδειξε πώς λειτουργεί μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το κέρδος, πώς μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, πώς προωθεί την ευημερία των ανθρώπων, την ειρήνη. Η αντεπανάσταση και το πισωγύρισμα είναι προσωρινό. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτόν το δρόμο το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες, Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες, σε αυτόν το δρόμο καλεί τους εργάτες όλων των χωρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις - συμβολή στην κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών (2018-10-23 00:00:00.0)
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών (2018-06-16 00:00:00.0)
Την Παρασκευή 29 Ιούνη ξεκινάει το Διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών (2018-06-12 00:00:00.0)
Πολιτικό - πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες (2017-06-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα ενάντια στις επιθέσεις φασιστοειδών σε μετανάστες (2016-10-12 00:00:00.0)
Στις 24 και 25 Ιούνη το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων (2016-06-03 00:00:00.0)